Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană: 1,53 miliarde euro pentru România

România va primi 1,53 de miliarde de euro pentru creşterea competitivităţii economiei şi pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene a decis Comisia Europeană.

Comisia Europeană: 1,53 miliarde euro pentru România
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Decembrie 2014, 19:41

Comisia Europeană a aprobat primele două Programe Operaţionale din exerciţiul bugetar 2014 - 2020 pentru România, axate pe sporirea competitivităţii şi asistenţa tehnică în implementarea fondurilor europene, ceea ce reprezintă o investiţie totală de 1,53 de miliarde de euro în economia reală a ţării, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Primul dintre ele, Programul de asistenţă tehnică, în valoare de 251 de milioane de euro, a fost aprobat pentru a întări capacitatea administrativă a României de a coordona, desfăşura şi supraveghea fondurile europene structurale şi de investiţii.

El are rolul de a sprijini atât administraţia implicată în managementul fondurilor europene, cât şi pe beneficiarii acestora, prin întărirea capacităţii acestora de a pregăti şi de a pune în practică proiecte.

Audio: Europa la zi.

Cel de-al doilea, Programul Operaţional pentru Competitivitate va fi dezvoltat pe două componente.

O primă prioritate o reprezintă investiţiile în cercetare şi dezvoltare, în valoare de peste 950 de milioane de euro, gândite să răspundă nevoilor mediului de afaceri şi să întărească legăturile dintre acesta şi institutele de cercetare.

Cealaltă latură a Programului de Competitivitate vizează creşterea calităţii şi a utilizării serviciilor publice electronice, pentru care sunt disponibile 630 de milioane de euro.

Vor fi susţinute folosirea tehnologiilor informatice şi de comunicare în educatie, cultură şi sănătate, precum şi dezvoltarea infrastructurii de conexiune la internet în bandă largă în întreaga ţară, cu asigurarea legăturilor între mediul rural şi cel urban.

Adoptarea rapidă a acestor programe este un semnal puternic de sprijin, pe care Comisia îl transmite României.

Programul de asistenţă tehnică vine în sprijinul efoturilor administraţiei de a creşte rata de absorbţie a fondurilor europene, iar Programul pentru Competitivitate va stimula inovaţia.

"Fac un apel către Guvernul României să promoveze proiectele concentrate pe calitate şi pe obţinerea celor mai bune rezultate pentru economia ţării" - afirmă într-un comunicat comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu.

Ambele programe vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene, România urmând să asigure o contribuţie de aproximativ 400 de milioane de euro.