Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, vizită în Slovenia

Comisarul european Dimitris Avramopoulos a făcut apel, la Ljublijana, la solidaritate şi responsabilitate în toate ţările europene şi a salutat e eforturile Sloveniei.

Articol de Arina Petrovici, 23 Octombrie 2015, 11:49

Comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne Dimitris Avramopoulos se află în Slovenia, pentru a discuta criza migraţiei, înaintea summitului extraordinar pe această temă, convocat duminică de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Peste 12.600 de migranţi au ajuns în Slovenia în 24 de ore, depăşind recordul înregistrat în Ungaria, la momentul maxim al crizei, în luna septembrie.

După ce, la 23 septembrie, peste 10.000 de refugiaţi au intrat în ţară, Ungaria şi-a închis graniţele. Însă Slovenia se confruntă cu o situaţie dificilă de sâmbătă, după ce Ungaria a închis la miezul nopţii frontiera cu Croaţia.

Audio: Europa la zi.

Iar de atunci, peste 34.000 de migranţi au intrat în această ţară, care s-a văzut nevoită să ceară Uniunii Europene unităţi de poliţie, pentru a o ajuta să gestioneze afluxul de migranţi din Croaţia.

Parlamentul sloven a acordat mai multă putere armatei, care ajută poliţia să controleze frontiera, guvernul intenţionând în acelaşi timp să reangajeze foşti poliţişti pentru a face faţă situaţiei.

Comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne Dimitris Avramopoulos a făcut apel, la Ljublijana, la solidaritate şi responsabilitate în toate ţările europene şi a salutat eforturile Sloveniei:

„Primirea, înregistrarea şi găzduirea migranţilor, ridicarea controalelor în interiorul speţiului Schengen sunt cele mai bune lucruri pe care le putem face şi sunt în deplină concordanţă cu legile comunitare. Comisia Europeană sprijină Slovenia şi este gata să-i acorde suport tehnic şi financiar. În primul rând, luăm în considerare desfăşurarea, în Slovenia, a unor echipe de monitorizare a migranţilor. În al doilea rând, fondurile existente pot sprijini în mod consistent Slovenia şi ţările vecine ei, pentru a face faţă situaţiei. Comisia Europeană oferă deja Sloveniei 56 de milioane de euro în perioada 2014-2020, pentru migraţie şi probleme de securitate. Dar suntem gata să ajutăm această ţară dacă va cere finanţare suplimentară de urgenţă.”

De altfel, şeful statului sloven a anunţat deja că Ljublijana va primi de la Uniunea Europeană un sprijin financiar semnificativ mai mare pentru a rezolva criza refugiaţilor.

Dar preşedintele a avertizat şi asupra riscului de agravare a situaţiei de securitate din Balcanii de Vest – o zonă geopolitică încă vulnerabilă.