Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisarul european Dacian Cioloş în vizită în China

Vizita în China a comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, are ca scop consolidarea cooperării în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 24 Iulie 2013, 12:25

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, se află în China.

Vizita are ca scop consolidarea cooperării în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale.

Timp de trei zile, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, discută cu oficialii chinezi despre cooperarea mai strânsă în ceea ce priveşte lupta împotriva contrafacerii în sectorul vinurilor şi al băuturilor spirtoase, precum şi în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi cercetarea agricolă.

Obiectivele urmărite sunt creşterea productivităţii agricole şi gestionarea cât mai durabilă a resurselor naturale.

De asemenea, vizita are scopul de a intensifica dialogul referitor la aspectele comerciale legate de produsele agricole.

În agendă sunt trecute întrevederi cu vicepremierul chinez, cu ministrul agriculturii de la Beijing, dar şi cu ministrul responsabil pentru conducerea Administraţiei care se ocupă de Controlul Calităţii şi cu preşedintele Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole.

Audio: Agricultura este de "importanţă strategică atât pentru Uniune, cât şi pentru China".

Vorbind înaintea plecării spre China, comisarul Dacian Cioloş a afirmat că "agricultura este de importanţă strategică atât pentru Uniune, cât şi pentru China, având în vedere eforturile de a face faţă unor provocări precum asigurarea securităţii alimentare şi realizarea unei dezvoltări echilibrate a zonelor rurale.

În opinia sa, relaţiile comerciale în domeniul alimentar şi agricol continuă să se dezvolte având la bază colaborarea pe termen lung, deschisă şi caracterizată de încredere reciprocă.

El a amintit şi de acordul de anul trecut pe tema unui plan de cooperare în domeniul agriculturii, plan care, a spus comisarul european pentru agricultură, a început deja să aibă rezultate concrete.

Planul a pus bazele unei cooperări consolidate cu beneficii reciproce. Documentul permite totodată schimbul de idei în domenii de interes comun: cercetare şi inovare, combaterea schimbărilor climatice, securitatea alimentară şi dezvoltarea rurală.

Potrivit datelor Comisiei Europene, schimburile comerciale cu produse agricole şi alimentare dintre Uniune şi China au crescut progresiv în ultimii ani.

Uniunea este a treia mare piaţă de export pentru produsele agricole chineze şi, de asemenea, pe locul cinci al surselor de importuri pentru piaţa chineză.

Dialogul în domeniul agriculturii, iniţiat în 2005, permite celor doi parteneri schimbul de opinii, precum şi promovarea întelegerii reciproce, încrederii şi cooperării bilaterale.