Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisarul Cecilia Malmstrom despre Acordul de liber schimb cu Statele Unite

Comisarul Cecilia Malmstrom crede că un Acord de liber schimb cu SUA va aduce bunăstare consumatorilor europeni, dar şi muncitorilor şi întreprinderilor din spaţiul comunitar.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 03 Iunie 2015, 10:59

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, vrea mai multe eforturi din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru a-şi convinge cetăţenii de beneficiile unui acord de liber schimb cu Statele Unite.

Documentul este în momentul de față încurs de negociere.

Comisarul european Cecilia Malmstrom, care face parte din echipa de negociere a Uniunii Europene, crede că un Acord de liber schimb cu Statele Unite va aduce bunăstare consumatorilor europeni, dar şi muncitorilor şi întreprinderilor din spaţiul comunitar.

Ea spune că Acordul, denumit oficial Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii, este o parte importantă a Strategiei comunitare de relansare a economiei, întrucât oferă ocazia creării de noi locuri de muncă şi de pătrundere a produselor europene pe noi pieţe de desfacere.

Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)

În plus, spune ea, dispar foarte multe tarife, iar firmele din statele membre vor avea costuri mai mici de suportat pentru a-şi trimite marfa în Statele Unite.

În sprijinul acordului de liber schimb cu Statele Unite, pe care ea şi l-ar dori mai bine explicat cetăţenilor europeni, Cecilia Malmstrom a dat ca exemplu o înţelegere similară încheiată cu Coreea de Sud şi intrată în vigoare din 2011.

Cecilia Malmstrom a afirmat că valoarea exporturilor către această ţară a crescut cu 35 la sută, cu un progres al vânzărilor pentru industria auto de 90 la sută.

Ea a mai spus că 31 milioane de europeni au un loc de muncă graţie exportorilor în întreaga lume, 5 milioane dintre ei doar datorită produselor vândute în Statele Unite.

De cealaltă parte, criticii acordului se tem de posibilele ingerinţe ale companiilor multinaționale în politicile publice ale statelor membre ale Uniunii, dar și de slăbirea standardelor comunitare în domeniul protecției sociale, al mediului, dar și al siguranței alimentare.

Adversarii acordului cred că odată semnat acordul ar face loc pe piața europeană a alimentelor modificate genetic. Numeroase proteste au avut în aprilie în mai multe capitale europene.

Noi negocieri între Statele Unite şi Uniunea Europeană vor avea loc luna viitoare. În final, înțelegerea ar urma să ducă la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume cu nu mai puțin de 800 de milioane de locuitori.

Acordul ar urma să includă 50 la sută din producţia industrială mondială, 30 la sută din comerţul internaţional şi 20 la sută din investiţiile străine directe.