Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

14 Septembrie 2017
Vizualizari: 1148
Comentează add

De la uciderea celor 157 de bărbaţi, femei şi copii se împlinesc pe 13 şi 14 septembrie 77 de ani

Comemorarea victimelor masacrului comis de trupele hortyste în comuna Ip

adrian-lungu-salaj

În localitatea sălăjeană Ip au loc astăzi manifestări de comemorare a celor 157 de victime ale masacrului comis de trupele hortyste în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940. Trupurile celor ucişi au fost aruncate într-o groapă comună pe dealul din centrul localităţii.

Corespondentul RRA Adrian Lungu relatează că la mormântul martirilor din Ip, au fost aprinse deja lumânări, iar pe drumul de acces în cimitir văd deja localnici. Cei mai mulţi oameni în vârstă, care vin pentru a-şi plânge morţii.

Urmaşii martirilor îşi mai aduc aminte de clipele de groază de acum 77 de ani, când au fost ucişi 157 de localnici de trupele hortyste, o pagină neagră în istoria românilor, despre care sătenii din Ip spun că nu va fi uitată, dar care nu trebuie să se mai repete niciodată.

La monumentul martirilor are astăzi loc un ceremonial militar, urmat de depuneri de jerbe. Participanţii vor urca apoi pe dealul unde se află groapa comună, în care au fost aruncaţi localnicii ucişi de gloanţe şi baionete, pentru a vărsa o lacrimă în amintirea copiilor, mamelor, vârstnicilor şi tuturor celor omorâţi în toamna anului 1940, în localitatea Ip.


Etichete Ipcomemorarea masacruluitrupele Hortysteceremonial militar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live