Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN (R) Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio Chișinău

28 Iunie 2018
Vizualizari: 601
Comentează add

28 iunie a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar, dar la sesizarea comuniştilor decretul a fost anulat de Curtea Constituţională.

Comemorarea la Chişinău a anexării Basarabiei de către URSS

radio-chisinau

 

Comemorarea zilei de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost anexată de Uniunea Sovietică, a fost marcată la Chişinău prin depuneri de flori la piatra comemorativă, instalată în memoria victimelor ocupaţiei sovietice în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Evenimentul a fost marcat şi printr-un protest al organizaţiilor unioniste în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, la care manifestanţii au cerut retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană.

Efectele imediate ale raptului Basarabiei s-au făcut simţite chiar în primele zile ale ocupaţiei, prin represiuni împotriva populaţiei locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate. În prezent, Kremlinul îşi continuă politica expansionistă încercând refacerea Imperiului Rus de altădată, nu prin forţă armată, ca în 1940, ci prin mijloace de propagandă în masă, susţine istoricul Anatol Petrenco.

Aceasta subliniază şi câteva dintre consecinţele raptului teritorial de la 1940 asupra teritoriului din stânga Prutului. 

"Aici au fost aduşi etnici ruşi, ucraineni, care au schimbat proporţiile populaţiei pe criteriul etnic şi acum îşi păstrează nişte comunităţi cu nişte cerinţe de a oficializa limba rusă a doua limbă de stat în Republica Moldova, cu păstrarea şi susţinerea acestui regim separatist de la Tiraspol, pe care o fac în maniera de trecere a tancurilor, a tehnicii militare grele a Nistrului. Pentru ce fac ei lucrul acesta? Este foarte grav, că ei, de fapt,se pregătesc pentru o revanşă", . 

Amintim că în 2010, printr-un decret al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, ziua de 28 iunie a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar, însă, în urma unei sesizări din partea comuniştilor, decretul a fost anulat două săptămâni mai târziu de Curtea Constituţională.


Etichete Anatol PetrencoURSSBasarabiaanexareCurtea ConstituţionalăChişinăuNistruTiraspol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live