Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Cenuşoiu

23 Septembrie 2010
Vizualizari: 2522
Comentează add

Senatorii au respins proiectul de lege privind comemorarea dezrobirii romilor, iniţiat de deputatul Nicolae Păun, reprezentant al minorităţii rome în parlament.

Comemorarea dezrobirii romilor, respinsă de Senat

alexandru-cenusoiu

Proiectul de lege privind comemorarea dezrobirii romilor a fost respins cu majoritatea voturilor de către senatori, informează Agerpres. Acesta a fost iniţiat de deputatul Nicolae Păun, reprezentant al minorităţii rome în parlament.

Proiectul legislativ a prilejuit dezbateri aprinse în urmă cu două săptămâni, fiind reîntors pentru o nouă analiză la comisia de resort, după ce senatorul Puiu Haşotti a criticat folosirea termenului de "rom” şi a sugerat înlocuirea acestuia cu cel de "ţigan”.

Cu toate că membrii comisiei au adoptat un amendament de înlocuire a celor doi termeni, chiar din titlul legii, şi au eliminat prevederea potrivit căreia Ministerul Educaţiei ar fi avut obligaţia de a introduce în manualele şcolare perioada de dezrobire a romilor, Puiu Haşotti şi-a menţinut criticile la adresa proiectului legislativ, anunţând că, personal, nu va vota pentru.

Acesta a precizat că nu are nicio antipatie faţă vreun popor, sau etnie, însă şi-a susţinut poziţia potrivit căreia termenul de 'rom' nu are ce căuta în proiectul legislativ, adăugând că nici cuvântul 'comemorare' nu este potrivit în acest caz.

Senatorul Puiu Haşotti a precizat că "termenul ţigan nu este nici peiorativ şi nici inferior, provenind din greaca veche şi însemnând străinul de lângă noi”.

"Comemorarea nu este potrivită în acest caz. Comemorăm Hiroshima şi Nagasaki, Dictatul de la Viena, Holocaustul şi aniversăm marea Unire de la 1 decembrie. Aniversăm ceea ce este pozitiv şi comemorăm ceea ce este negativ. De ce nu am aniversa sosirea maghiarilor în Ardeal sau sosirea lipovenilor în Deltă", a declarat Puiu Haşotti.

Senatorul liberal a criticat în continuare fondul iniţiativei legislative, arătând că "nu românii i-au înrobit pe ţigani", ei ajungând în secolul XIII ca robi ai tătarilor.

Poziţiei prezentate de senatorul PNL s-a raliat şi democrat liberalul Radu Berceanu, care a subliniat că "romii nu au fost niciodată dezrobiţi, doar ţiganii au fost".

În final, proiectul legislativ a fost respins cu 37 voturi împotrivă, 13 pentru şi 12 abţineri.

Potrivit proiectului legislativ, Executivul ar fi avut obligaţia de a sprijini financiar organizarea unor manifestări de comemorare a dezrobirii romilor în fiecare an, pe data de 20 februarie.


Etichete Etnia romăromiţiganicomemorarePuiu HaşottiparlamentNicolae Păun

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live