Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

14 Septembrie 2019
Vizualizari: 464
Comentează add

Au loc mai multe manifestări în memoria celor 157 de locuitori ucişi de trupele hortiste în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.

Comemorare la Ip

adrian-lungu-salaj

Placa comemorativa de la Ip, cu numele si varsta victimelor. Foto: Arhiva/Wikipedia.

Martirii masacrului din localitatea Ip sunt comemoraţi astăzi. Au loc mai multe manifestări în memoria celor 157 de locuitori ucişi de trupele hortiste în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.

Istorici, oameni de cultură, oameni simpli au venit astăzi la Ip pentru a participa la un ceremonial militar şi religios, dar şi pentru a atrage atenţia că astfel de pagini negre din istoria umanităţii nu trebuie să se mai repete. 

Marin Pop, doctor în istorie de la Muzeul de Istorie şi Artă Zalău: Mesajul nostru este în primul rând că aceste evenimente trebuie cunoscute, pentru ca ele să nu se mai repete. Viaţa celor morţi se păstrează în memoria celor vii. Aşadar, atâta timp cât noi ne vom aduce aminte de ei, o vom transmite mai departe. Ceea ce s-a întâmplat la Ip, aceste evenimente, nu trebuie să se mai repete, iar noi, generaţia noastră, avem datoria morală de a le cinsti memoria celor ucişi nevinovaţi şi măcar o dată pe an să vărsăm o lacrimă pentru cei ucişi nevinovaţi. 

Vor avea loc depuneri de coroane la mormântul celor 157 de oameni ucişi pentru simplul motiv că erau români.


Etichete ipcomemorare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live