Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constanţa Comănici

6 August 2010
Vizualizari: 2310
Comentează add

La 65 de ani de la atacul american în urma căruia au murit cel puţin 140 de mii de oameni, SUA, Franţa, şi Marea Britanie, au trimis diplomaţi în oraşul-martir, pentru comemorarea atacului atomic asupra Hiroshimei.

Comemorare la Hiroshima Comemorare la Hiroshima - Conține video Comemorare la Hiroshima - Conține galerie foto

Studenţi japonezi alături de o replică a bombei detonate în oraşul Hiroshima. Foto: Reuters.

După 65 de ani, primul atac atomic asupra unui oraş locuit de pe Pământ, Hiroshima, a fost comemorat în premieră în prezenţa reprezentanţilor Statelor Unite, Franţa, şi Marea Britatnie.

Cu 65 de ani în urmă omenirea intra într-o nouă epocă, cea atomică.

La 6 august 1945, avionul B29 botezat "Enola Gay" lansa, la ora locală 8:15 minute, deasupra oraşului Hiroshima, prima bombă atomică, Little Boy.

Oraşul a fost distrus în totalitate de explozia care a echivalat cu 20.000 de tone de TNT.

Trei zile mai târziu, la 9 august, un alt avion B 29 lansa, la ora locală 11.02, bomba Fat Boy, în al doilea atac asupra unui oraş nipon, Nagasaki.

140.000 de persoane au murit la Hiroshima şi alte 80.000 la Nagasaki, iar de-a lungul vremii alte milioane de persoane au fost afectate de acest atac.

Oamenii prezenţi la ceremonie au păstrat un moment de reculegere în faţa monumentului victimelor bombei atomice din 1945 de la Hiroshima. Foto: Reuters.

Istoricul Dorin Matei, redactor şef la revista " Magazin istoric", spune că era nucleară este o epocă care marchează definitiv istoria omenirii pentru că "pentru prima oară, omul a reuşit să descopere mijlocul prin care poate distruge iremediabil şi irevocabil planeta".

De asemenea, istoricul Dorin Matei spune că "în acelaşi timp putem, prin această energie nucleară, să obţinem şi foarte mari profituri".

Redactorul şef al revistei "Magazin Istoric" a precizat că explozia bombei atomice a provocat pagube umane extraordinare.

Cele două bombardamente atomice au dus la capitularea Japoniei, eveniment petrecut la 14 august 1945.

 SUA a trimis, în premieră, un reprezentant înalt la comemorare

În 2010, pentru prima dată, oficialităţi de rang înalt din blocul forţelor aliate, foşti inamici ai Japoniei la acea vreme, au participat la ceremoniile de la Memorialul Păcii din oraşul Hiroshima.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au trimis la ceremoniile de comemorare a victimelor bombardamentului de la Hiroshima ambasadori.

Participarea ambasadorului american în Japonia la comemorări reprezintă atât un gest politic cât şi un pas important din politica de denuclearizare a preşedintelui american Barack Obama.

Istoricul Dorin Matei spune că participarea ambasadorului american la ceremonie "este un semn al dorinţei preşedintelui american de a marca în timpul mandatului său paşi importanţi în acest proces de limitare şi dacă se poate denuclearizare".

Potrivit lui Dorin Matei "este o spaimă teribilă la nivelul marilor puteri nucleare pentru că progresele tehnice fac ca această armă atât de distrugătoare să fie tot mai uşor de obţinut, inclusiv de persoane fizice".

Prezenţa ambasadorului american la ceremoniile de la Hiroshima sunt în opinia istorivului Dorin Matei "un gest politic menit să mai potolească puţin din tensiunile pe care le întâmpină americanii prin prezenţa lor militară şi prin prezenţa unor arme nucleare pe teritoriul Japoniei".

Naţiunile Unite au fost prezente la ceremonii prin secretarul general Ban Ki-moon, care a vizitat anterior oraşul Nagasaki.

Ban Ki-moon a mai declarat că singurul mijloc ca lumea să se asigure că armele nucleare nu vor mai fi folosite niciodată este de a le elimina pe toate.

După Hiroshima americanii au lansat o a doua bombă asupra oraşului Nagasaki, ceea ce a dus la capitularea Japoniei pe 15 august 1945 şi la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.


Etichete SUAreprezentantHiroshimacomemorarebombaatomică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live