Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. OMUL CU CHITARA (R)-continuare Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

15 Iunie 2014
Vizualizari: 1883
Comentează add

În Romania, dar şi peste hotare, au avut loc astăzi manifestări comemorative. În localitatea sa natală, Ipoteşti, a fost recompensată astăzi promovarea operei sale în străinătate.

Comemorare la 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

gina-poenaru-botosani

Mihai Eminescu. Foto: Arhivă.

În Romania, dar şi peste hotare, au avut loc astăzi manifestări comemorative la 125 de ani de la moartea poetului nostru naţional.

Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la 39 de ani, în noaptea de 15 iunie 1889, în condiţii interpretate diferit şi după o suferinţă de aproape 5 luni în sanatoriul renumitului psihiatru Alexandru Şuţu.

În localitatea sa natală, Ipoteşti, a fost recompensată astăzi promovarea operei sale în străinătate.

Organizatorii manifestărilor comemorative au decernat premiul pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene în străinătate, ediţia 2014, cercetătoarei eminescolog , Giselle Vanese din Italia, care a publicat, în urmă cu cîţiva ani,o cercetare asupra poemului Luceafărul cu titlul "Luceafărul lui Mihai Eminescu, portretul unei zeităţi întunecate".

"Pentru mine este o foarte mare emoţie în primul rând şi evident o onoare că primesc acest premiu. Vă daţi seama, când eşti un exeget al operei poetului, nu ai activat în partea raţională, ci ai parte şi de foarte multe emoţii.

"Pentru mine a fost important nu numai cercetarea, demersul critic în jurul operei poetului, ci şi toate aceste întâlniri norocoase care s-au produs în jurul numelui poetului care mă încurajează să continui mereu aceeaşi temă, mereu îndreptată cu ochii către Eminescu şi să pregătesc proiecte noi pentru viitor", spune Giselle Vanese.

"Dialog între generaţii"

Premiul a fost decernat în aceeaşi gală în care au fost  înmânate premiile Eminescu 125, premiile concursului Porni Luceafărul, ediţia 33 şi premiile Festivalului Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu" - ediţia a IV-a.

Preşedintele juriului, Lucian Vasiliu, consideră concursul drept o cale de dialog între generaţii.

"Asigur această continuitate a unei competiţii cu noi înşine prin limba română ca propunere de reflecţie, de meditaţie, de dialog între generaţii, între culturi", spune Lucian Vasiliu.

Acţiunile desfăşurate pe parcursul întregii s-au încheiat în paarcul Mihai Eminescu din Botoşani, unde a avut loc Salonul stradal al cărţii de poezie.

Eminescu a fost omagiat astăzi şi în Republica Moldova.

Preşedintele Nicolae Timofti a depus flori la bustul poetului şi a evocat contribuţia sa la desăvârşirea limbii române literare.


Etichete Mihai EminescupoetcomemorareipoteştiLuceafărulconcurspremiupoezieLucian VasiliuRepublica MoldovaNicolae Timofti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live