Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 Septembrie 2017
Vizualizari: 3283
Comentează add

Ceremonii de comemorare a martirilor masacrului comis la 9 septembrie 1940 de trupele hortyste au loc, astăzi, în localitatea Treznea din judeţul Sălaj.

Comemorare a martirilor masacrului hortyst de la Treznea

radiojurnal

Foto: Adrian Lungu

Ceremonii de comemorare a martirilor masacrului comis la 9 septembrie 1940 de trupele hortyste au loc, astăzi, în localitatea Treznea din judeţul Sălaj.

În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localitaţi din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane.

Reporter: Adrian Lungu -
-: O tras din drum şi l-o împuşcat în cap şi o zis o femeie către el: "Văsălică, nu mere nicăieri, că ăştia te-o împuşca". Da' păi face: "Nu am făcut eu la nimeni nimica. De ce să mă împuşte'. Au împuşcat şi pe bunica, pe maica lui.
-: Noi ne-am dus şi abia s-au auzit împuşcăturile prin sat, cam cum o împuşcat.
Reporter: Comemorarea victimelor masacrului comis de trupele horthyste în localitatea Treznea a început cu un ceremonial militar şi religios, dar şi povestea celor care au scăpat cu viaţă din faţa gloanţelor. 86 de localnici au murit nevinovaţi.
doctor în istorie Marin Pop, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău: Au murit, practic, copii, femei în vârstă, bătrâni, de la câteva luni de zile, practic, până la 80 de ani. Asasinatele încep, practic, în dimineaţa zilei de 9 septembrie. Locuitorii din Treznea sunt loviţi cu paturile de armă, sunt împunşi cu baioneta. Au început să dea foc la case şi să-i împuşte pe toţi cei pe care i-au găsit în case.
Reporter: Manifestările vor continua săptămâna viitoare în localitatea Ip, unde acum 77 de ani, armata horthystă a omorât 157 de localnici pentru simplul motiv că erau români.


Etichete Ceremonii de comemoraremasacrul comis la 9 septembrie 1940 de trupele hortysteTrezneaSălaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live