Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

14 Septembrie 2015
Vizualizari: 1094
Comentează add

157 de localnici printre care şi un copil nenăscut au fost omorâţi în localitatea sălăjeană Ip pentru simplul motiv că erau români.

Comemorare a martirilor masacrului comis de armata hortystă acum 75 de ani

adrian-lungu-salaj

Foto: Adrian Lungu

Sute de localnici, oameni de cultură, istorici, dar şi simpli trecători au participat astăzi la comemorarea martirilor masacrului comis de armata hortystă în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 în localitatea sălăjeană Ip.

157 de localnici printre care şi un copil nenăscut au fost omorâţi pentru simplul motiv că erau români.

Cea mai tânără dintre victime a fost o fetiţă de numai 11 luni care a fost sfârtecată cu baioneta în leagănul în care se afla.

Cadavrele victimelor au fost îngropate într-o groapă comună săpată pe dealul de lângă sat. Bătrânii satului povestesc că peste cadavre a fost aruncat var nestins pentru a nu mai putea fi identificate.

Povestea masacrului este considerată o pagină neagră în istoria umanităţii despre care istoricul sălăjean Marin Pop spune că nu trebuie să se mai repete niciodată.

”Noi venim la Ip în fiecare an pe 14 septembrie pentru a atrage atenţia tinerilor că masacrul de la Ip şi Treznea sunt două pagini negre ale istoriei românilor, pagini care nu trebuie uitate, dar care nu trebuie să se mai repete niciodată.

”Pentru asta venim aici, dar şi pentru ai jeli pe cei prezenţi.

”Ceea ce s-a întâmplat în septembrie 1940 la Ip şi Treznea nu trebuie să se mai repete niciodată. Aceşti oameni au murit pentru simplul motiv că erau români. Nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat aici”, a spus Marin Pop.  


Etichete masacrumartiriarmata hortystăIp

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live