Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

7 Aprilie 2014
Vizualizari: 1233
Comentează add

Conducerea combinatului afirmă că liberalizarea pieţei gazului nu funcţionează corect şi ca atare nu poate negocia "la modul serios" cu furnizorii.

Combinatul Azomureş, "afectat de scumpirea gazului"

raul-matis-targu-mures

Foto: Arhivă

Peste 3500 de persoane riscă să ajungă în şomaj tehnic, din cauza preţului de livrare a gazelor către Combinatul de îngrăşăminte Azomureş din Târgu Mureş, atrag atenţia reprezentanţii unităţii.

De la începutul acestei luni, preţul gazelor naturale a intrat într-o nouă fază a dereglementării, iar conducerea combinatului se plânge că liberalizarea pieţei gazului nu funcţionează corect şi nu poate negocia la modul serios cu furnizorii.

În situaţia în care activitatea de la Azomureş nu este sprijinită, conducerea combinatului susţine că va trebui să oprească producţia.

Reprezentanţii producătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu Mureş intenţionează să se întâlnească cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta situaţia specială a combinatului, pentru care gazul natural este materie primă, nu combustibil.

Mecanisme de piaţă liberă

Prezent la şedinţa Comisiei de dialog social, directorul general al Azomureş, Mihai Aniţei, a atras atenţia asupra faptului că şi prin modificarea Ordonanţei de urgenţă 7, Guvernul României a dorit reglementarea pieţei gazului metan, de fapt, s-a ajuns într-o situaţie paradoxală.

"Avem încă legături cu piaţa nereglementată, prin taxare şi încă nu avem un preţ de referinţă pentru o piaţă liberă. Deci, practic, nu avem o piaţă liberă, nu avem mecanismele unei pieţe libere.

"Lucrul ăsta s-a întâmplat în trei zile şi stăm în faţa producătorului şi nu putem negocia. Dacă nu se întâmplă ceva, adică, dacă guvernul nu clarifică situaţia, noi în două săptămâni trebuie să închidem combinatul, pentru că, practic, nu mai suntem sustenabili", spune Mihai Aniţei.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, susţine că preţul gazului se poate negocia, dar că Romgaz nu îşi poate asuma suportarea diferenţei de preţ de pe piaţă.

"În limitele în care şi în flexibilitatea pe care Romgaz o are, o să încearcă să găsească soluţii. Eu sper să le putem găsi până la sfârşitul lunii ăsteia", spune Virgil Metea.

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, susţine că va face demersuri pentru ca actorii implicaţi în această situaţie să fie primiţi de premierul Victor Ponta, care în această săptămână urmează să ajungă în judeţul Bistriţa-Năsăud.


Etichete Azomureşgazeenergieşomajcombinat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live