Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Combaterea evaziunii fiscale în rândul întreprinderilor

Comisia Europeană a publicat un set de măsuri în vederea combaterii evaziunii fiscale şi a concurenţei fiscale dăunătoare pe teritoriul său.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 19 Martie 2015, 09:59

Confruntat încă de la începutul mandatului de şef al Comisiei cu scandalul "LuxLeaks", în care era acuzat că a tolerat operaţiuni de evaziune fiscală ale unor companii multinaţionale în perioada în care a fost premier al Luxemburgului, Jean-Cklaude Juncker a răspuns şi a promis o lege europeană în domeniu.

La patru luni de la acel moment, executivul comnitar prezintă acest pachet de măsuri, cu obiectivul declarat de a combate evaziunea fiscală, care privează bugetele naţionale de câteva milioane de euro anual. Comisia a făcut două propuneri legislative.

Prima vizează schimbul de informaţii între ţările membre. Executivul comunitar constată că autorităţile naţionale schimbă puţine informaţii cu privire la deciziile fiscale şi că de multe ori nu se cunosc deciziile fiscale transfrontaliere emise în alte state, care ar putea avea impact însă asupra propriilor baze de impozitare.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Este o situaţie care nu mai poate fi tolerată - spune Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi impozitare.

"Este inacceptabil pentru cetăţenii noştri ca anumite companii să refuze să-şi plătească impozitele şi că autorităţile le permit acest lucru. Trebuie să restabilim legătura dintre locul în care companiile îşi obţin profiturile şi locul în care sunt impozitate. Pentru a realiza acest lucru, statele membre trebuie să dea dovadă de deschidere şi să colaboreze", a spus Pierre Moscovici.

Comisia mai ia în calcul ca multinaţionalele să fie supuse unor reguli de transparenţă ceva mai stricte, respectiv, să fie obligate să comunice public anumite informaţii fiscale. Codul de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor ar urma să fie la rându-i revizuit, mai ales că se doreşte o concurenţă fiscală echitabilă între graniţele Uniunii.

Nu în ultimul rând, Bruxelles-ul îşi propune să lucreze cu statele membre şi cu Oficiul European de Statistică pentru a stabili care este cu adevărat amploarea fraudei şi evaziunii fiscale.

Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare. Măsurile ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016