Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PERSPECTIVE Duminică, 16 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

9 Noiembrie 2018
Vizualizari: 404
Comentează add

Viena i-a cerut Moscovei explicaţii oficiale, iar cancelarul Sebastian Kurz a atras atenţia că situaţia poate afecta negativ relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Colonel austriac în rezervă, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

catalin-gombos

Cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Un colonel austriac trecut de curând în rezervă este suspectat că a spionat zeci de ani pentru Federaţia Rusă.

Viena i-a cerut Moscovei explicaţii oficiale, iar cancelarul Sebastian Kurz a atras atenţia că situaţia poate afecta negativ relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia.  

Fostul colonel ar fi spionat pentru Federaţia Rusă începând cu anii '90, iar spionii cu care s-a aflat în contact ar fi fost interesaţi de informaţii diverse, inclusiv privitoare la sisteme de armament şi migraţie.

Cazul de spionaj a ajuns în atenţia autorităţilor austriece graţie unui serviciu de informaţii aliat şi, pentru moment, nu se ştie dacă în afară de fostul colonel au mai fost recrutate şi alte persoane.

Reuters notează că însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Viena a fost convocat pentru a da explicaţii, iar ministrul austriac de externe, Karin Kneissl, şi-a anulat o vizită la Moscova.

Kneissl are o relaţie apropiată cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care a fost oaspete la nunta sa.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a atras atenţia că astfel de cazuri, indiferent că au loc în Olanda sau în Austria, nu îmbunătăţesc relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană.

Olanda anunţase şi ea, la începutul lunii trecute, că a oprit o tentativă de spionaj a Serviciului de Informaţii al Armatei ruse.

Relaţiile dintre Moscova şi puterile europene sunt tensionate după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană a Crimeei şi s-a amestecat în conflictul din estul Ucrainei.

Totodată, Rusia a fost acuzată de tentative de influenţare a rezultatelor alegerilor din Europa şi a fost aspru condamnată după ce agenţi de-ai săi ar fi lansat un atac cu neurotoxină pe teritoriul Marii Britanii.

Atacul a generat expulzarea de diplomaţi ruşi de către Marea Britanie şi numeroşi aliaţi ai acesteia, însă Austria a fost unul dintre statele UE care a refuzat să ia astfel de măsuri.

Ministrul rus de externe s-a declarat "surprins neplăcut" de acuzaţiile de astăzi ale Austriei.


Etichete colonel austriacspionajrusiaaustriasebastian kurzuecaz de spionajvladimir putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live