Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎN ZORI Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Lavinia Vasiliu

16 Mai 2016
Vizualizari: 5934
Comentează add

Rubrica „Şcoală – nume şi renume” se difuzează în fiecare luni, miercuri şi vineri

Colegiul Naţional Zinca Golescu# Cristian Matei Colegiul Naţional Zinca Golescu# Cristian Matei - Conține audio

lavinia-vasiliu

 

Începuturile Colegiului Național Zinca Golescu din Pitești trebuie căutate în urmă cu aproape un veac.

Sfârșitul primului război mondial a adus o serie de transformări radicale în plan social, între care și emanciparea femeilor și, deci, necesitatea apariției unei școli de profil. În Pitești exista, în acel moment, doar un liceu de băieți, fetele primind educație în trei pensioane particulare.

Pe de o parte, revoluția socială și, pe de altă parte, mărinimia unor piteșteni care și-au donat o parte din avere au dus la crearea, în1921, a Liceului de Fete Mihail și Sevastița Vasilescu, după numele fondatorilor.

Profesorul Viorica Brebeanu, consilier educativ al Colegiului Zinca Golescu, spune, în interviul realizat de Cristian Matei, că numele actual, ales în anul 1971, este un omagiu adus familiei Golescu, primii fondatori ai şcolii slobode de pe moşia lor.

Narcisa Șuțan, profesoară de limba și literatura română, este absolventă a Colegiului Național Zinca Golescu. N-a rezistat departe de acest liceu decât atât cât a durat facultatea. Crede că acest lucru implică o responsabilitate mai mare şi păstrează încă emoţia fostului elev.

Se pare că respectul reciproc în relația elev – profesor și invers este la mare preț aici. De exemplu, proful de Geogra, așa cum îi spun elevii dascălului Alexandru Roșu, are numai cuvinte de laudă pentru tinerii pe care-i instruiește. Acesta îi vede pe elevi calzi, sufletişti şi sinceri, inteligenţi şi bine crescuţi.

 

 


Etichete Scoală - nume şi renumeColegiul Naţional Zinca GolescuPiteşti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live