Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Colaborare transatlantică în domeniul Ştiinţelor de Fizică a Pământului

Un nou acord de colaborare transatlantică în domeniul Ştiinţelor de Fizică a Pământului.

Colaborare transatlantică în domeniul Ştiinţelor de Fizică a Pământului

Articol de Laurenţiu Văduva, 09 Ianuarie 2016, 09:05

Centrul de Cercetări al Comisiei Europene şi Institutul de Supraveghere Geologică al Statelor Unite au încheiat un acord extins de colaborare, care va intensifica schimbul de informaţii şi tehnologii în domeniul Ştiinţelor de Fizică a Pământului.

Trăim într-o perioadă în care provocările de mediu, climă şi geografie sunt, parcă, mai mari decât niciodată.

Schimbările climatice ne afectează mai profund decât ne-am fi închipuit vreodată, iar Planeta pare că trece prin transformări din ce în ce mai dramatice. Aproape că nu este zi în care să nu aflăm despre un incendiu de proproţii, furtuni, temperaturi extreme, inundaţii cu alunecări de teren sau chiar cutremure.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Toate, cu multe victime. Or, noi, oamenii, ne dorim o viaţă predictibilă şi înţelegem că numai ştiinţa şi tehnologia pot aduce răspunsuri.

Este motivul pentru care, în ultimele decenii, aşa-numitele ştiinţe al pământului - Earth Sciences - capătă tot mai mult interes în lumea oamenilor de ştiinţă şi chiar a noastră, a oamenilor obişnuiţi.

Uniunea Europeană şi SUA ocupă locuri fruntaşe în cercetarea ştiinţifică la nivel mondial, iar acordul despre care vorbim este menit să aducă şi mai multă performanţă, prin schimburi de expertiză şi tehnologie între cele două maluri ale Atlanticului. Vor fi deschise noi oportunităţi de colaborare în domenii precum ştiinţele ecosistemelor, efectele schimbărilor climatice asupra utilităţii solurilor, apoi, sănătatea mediului înconjurător. Vor fi aprofundate studiile asupra energei, solului şi mineralelor.

O importanţă deosebită va fi acordată studiului riscurilor de calamităţi naturale, atât de frecvente în ultima vreme, şi aplicaţiilor de alertă timpurie. Alte domenii vor f cele de studiu asupra resurselor de apă şi tehnologiilor de gestionare a datelor geospaţiale.

Acest nou nivel de colaborare transatlantică implementează la o nouă treaptă acordul de cooperare ştiinţifică şi tehnologică existent deja între guvernul SUA şi Comisia Europeană.

Centrul de cercetări al Comisiei Europene, cunoscut sub numele de Joint Research Center, şi Institutul American de Supraveghere Geologică sau Institutul American de Geologie sau de Seismologie, cum mai este numit, colaborează cu succes, de peste zece ani, în domenii tehnologice de vârf: cartografierea globului pământesc, sistemul de alertă şi coordonare în caz de dezastre, la nivel global, şi sprijinirea aşa-numitului proces Kimberley, adică iniţiativa internaţională sprijintă de ONU pentru oprirea accesului grupărilor rebele din Africa la diamantele pe care le-ar putea folosi pentru răsturnarea guvernelor legitime.