Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

5 Ianuarie 2019
Vizualizari: 857
Comentează add

"Coeziunea, o valoare comună europeană" - motto-ul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

"Coeziunea, o valoare comună europeană"

radiojurnal

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.Foto: Agerpres.

Coeziunea este motto-ul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, pentru că de acest principiu depind şi cele patru libertăţi fundamentale aflate la baza pieţei unice europene - a declarat, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

El a explicat că România va acţiona în acest mandat pentru întărirea pieţei unice, care nu poate funcţiona cu adevărat dacă există grade prea diferite de dezvoltare în statele membre.


George Ciamba: "Coeziunea, o valoare comună europeană" este motto-ul preşedinţiei, este bine ales, din punct de vedere politic, înseamnă unitate, semnalul pe care l-am dat întotdeauna când am reuşit să avem o poziţie comună pe Brexit, mandatele de negociere, de acorduri comerciale duse la sfârşit arată unitate. Bineînţeles, există o dimensune economică care înseamnă convergenţă şi înseamnă procesul de a prinde din urmă şi a avea acelaşi grad de dezvoltare, pentru că piaţa unică până la urmă nu poate să funcţioneze cu grade de dezvoltare diferite. Noi putem vorbi de o piaţă unică, dar trebuie să vorbim într-adevăr de o piaţă unică aprofundată şi întărită.


Reporter: Ce înseamnă această aprofundare şi întărire? Poate o nouă legislaţie?


George Ciamba: Înseamnă în primul rând procesul de convergenţă. Totuşi, până la urmă, trebuie să ai ţări cu un PIB similar şi în acelaşi timp trebuie extins prin procesul de lărgire. Pocesul de lărgire aduce extinderea, dar în primul rând trebuie să fie aprofundat, pentru că ea ca să fie compldet funcţională este clar că trebuie să ai nivele de dezvoltare egale. Şi bineînţeles trebuie să ai şi o dimensiune relativ socială a coeziunii care e dată de faptul că cele patru libertăţi fundamentale sunt interconectate, nu poţi să iei o parte şi să renunţi la cealaltă, şi aici vine discuţia vizavi de beneficii sociale, care e direct legată de libera circulaţie a forţei de muncă. Nu putem discuta despre faptul că ne place accesul pe piaţa unică, dar nu ne plac beneficiile sociale pe care trebuie să le aibă orice cetăţean european. Eu cred că aici este un lucru care spune mult despre motto-ul nostru, cum acoperă, practic, tema noastră de preocupări, şi în acelaşi timp răspunde bine proiectului european, pentru că vrem o Europă coezivă, o Europă unită, o Europă care nu încearcă să se mişte într-o direcţie diferită, funcţie de statul la care ne referim, ci coeziunea de fapt asta înseamnă, că avem acelaşi tip de valori europene în fiecare stat membru.


Etichete Președinția României la Consiliul UECoeziuneao valoare comună europeanămotto-ul preşedinţiei RomânieiConsiliul Uniunii Europenegeorge ciamba

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live