Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

16 Mai 2022
Vizualizari: 245
Comentează add

Codul roşu de alertă teroristă va fi prelungit în Transnistria

mario-balint

    Intrarea în Tiraspol, capitala autoproclamatei Republici Transnistrene.            Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP.

Codul roşu de alertă teroristă va fi prelungit în Transnistria, după ce vineri noapte ar fi avut loc două tentative de atac cu sticle incendiare la un depozit de petrol al unei întreprinderi şi la sediul Comisariatului Militar. În regiunea separatistă transnistreană au avut loc, începând cu sfârşitul lui aprilie, mai multe incidente, inclusiv un atac cu aruncător de grenade asupra sediului securităţii din Tiraspol.

Primele explozii din stânga Nistrului au luat autoritățile de la Tiraspol prin surprindere, dar au reacționat cum știu mai bine: au impus măsuri restrictive, au limitat libertatea de circulație și au decretat cod roșu de alertă teroristă, ceea ce le-a permis să recurgă la măsuri represive împotriva opoziției și a presei, și așa aproape inexistentă în stânga Nistrului.

Ce s-a întâmplat vineri este altceva, spune expertul în probleme transnistrene Alexandru Flenchea, fost viceministru pentru reintegrare în guvernul de la Chișinău între 2019-2020.

Alexandru Flenchea: Ceea ce a fost vineri în mod cert și evident a fost o provocare, pusă la cale chiar de administraţia de la Tiraspol, pentru că e şi ridicol, atacuri cu cocktailuri Molotov care nu au luat foc, la un depozit de combustibil nu au incendiat decât gazonul. E evident ridicol.

Reporter: Cine are interes pentru aceste provocări?

Alexandru Flenchea: În cazul primelor atacuri, la sfârșitul lunii aprilie, ţinta, în opinia mea, a fost Ucraina, nu Republica Moldova, nemijlocit, pentru că scopul a fost să pună presiune pe forțele armate ale Ucrainei, pe acel contingent ucrainean care e dislocat în regiunea Odesa ca să prevină redislocarea acestui contingent în Donbas. Ceea ce a fost vineri e altceva, e improvizaţie locală, dacă vreți, şi servește scopuri exclusiv locale de consum intern în regiune.

Potrivit lui Alexandru Flenchea, astfel de provocări vor mai continua în regiunea separatistă atât timp cât va dura și războiul din Ucraina.

 


Etichete TransnistriaRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live