Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: JURNAL MILITAR Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu

12 Iulie 2010
Vizualizari: 1550
Comentează add

Partidele de guvernământ discută în şedinţa coaliţiei un set de şapte măsuri menite să contribuie la relansarea economică a ţării.

Codul de procedură fiscală, în atenţia guvernanţilor

dan-vasiliu

Pe lista propunerilor venite din partea PDL, UDMR şi UNPR se află înfiinţarea unui aşa-numit grup de TVA. Iniţiativa vizează holdingurile şi firmele care au aceiaşi acţionari şi plasează problemele legate de taxe  şi impozite în sarcina unei singure firme lider.

Măsura ar viza reducerea birocraţiei şi a cheltuielilor administrative ale statului, care va trebui să verifice o singură firmă în locul întregului grup.

O a doua măsură propune o deducere fiscală de 10% din TVA pentru lucrările de renovare a locuinţelor şi clădirilor. Creşterea economică estimată în urma aplicării acestei măsuri este de 0,3%.

Parlamentarii puterii doresc să modifice şi Codul de Procedură Fiscală, astfel încât dobânda pentru fiecare zi de întârziere la plata impozitelor să fie de 0,04%. Pe de altă parte ar putea suferi schimbări şi ordonanţa de urgenţă a guvernului referitoare la amânarea plăţii obligaţiilor fiscale neachitate.

Ca parte a programului de redresare economică, ar urma să crească la 80% cota din dividendele întreprinderilor de stat care se varsă la buget, iar companiile nou înfiinţate în care se investesc cel puţin 500 de mii de euro şi care creează cel puţin 25 de locuri de muncă ar putea fi scutite timp de cini ani de la plata impozitului pe profit.

Există însă şi o condiţie, firma să funcţioneze cel puţin încă cini ani după perioada în care a beneficiat de facilităţi, în caz contrar fiind obligată să plătească retroactiv impozitul.

Ultima măsură aflată pe lista parlamentarilor coaliţiei se referă la compensarea directă. Firmele cu datorii care au de primit contravaluarea TVA-ului de la stat nu vor mai avea blocate conturile, suma datorată urmând să fie reţinută din aceste drepturi.
 


Etichete măsurieconomieTVArelansare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live