Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

2 Iulie 2010
Vizualizari: 3829
Comentează add

UPDATE: O nouă alerta hidrografică de cod roşu pe râurile Prut, Siret şi Olt. Crucea Roşie, Patriarhia română şi Biserica Catolică au deschis conturi pentru donaţii.

Cod roşu de inundaţii pe Prut, Siret şi Olt Cod roşu  de inundaţii pe Prut, Siret şi Olt - Conține galerie foto

paul-poterasi

Inundaţii în comuna Săuceşti. Foto: Florin Filioreanu.

Pentru intervalul 2 iulie ora 16.00 şi 4 iulie ora 16.00 s-a emis o nouă avertizare hidrologică pentru râurile Siret, Prut, Olt, informează institutul naţional de hidrologie.

Fenomenele vizate sunt creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, inundaţie şi atenţie prin propagarea viiturilor formate anterior şi posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale.

Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod galben - ploi torenţiale pentru zona de nord a Moldovei şi pentru Carpaţii Orientali.

În aceste zone cantităţile de apă pot depăşi local 30 de litri pe metru pătrat. Avertizarea expiră vineri noaptea, la ora 23.00.

Codul roşu de inundaţii anunţat de hidrologi pentru râurile Olt, Prut şi Siret acesta încetează la ora 16:00.

Corespondentul Radio România în Bacău, Florin Filoreanu, ne-a informat că în toate localităţile de pe malurile acestor râuri autorităţile sunt în alertă, iar populaţia din zonele cu risc de inundaţii a fost evacuată.

Potrivit hidrologilor, cel mai mare pericol este acum pe Siret, care a depăşit în cursul nopţii debitul istoric înregistrat acum doi ani.

Comitetul pentru situaţii de urgenţă care acţionează în zona calamitată de pe Siret a decis joi seara evacuarea forţată a tuturor locuitorilor satului Schineni din cauza apei care înainta tot mai mult.

Probleme au apărut şi la Holt, comuna Letea Veche, şi la Dostineşti, comuna Buhoci, unde apa a ajuns în gospodăriile oamenilor, iar DN 2F, care leagă comunele Traian şi Buhoci, a fost realmente inundat.

Autorităţile continuă evacuarea populaţiei din localităţile cu risc de inundaţii, iar ultimele localităţi din care oamenii trebuie să plece sunt: Săuceşti şi Siretu.

Şi în localitatea Răchiteni, din judeţul Iaşi, Siretul a ieşit din matcă, iar 400 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească gospodăriile.

Nivelul râului Siret era la ora 06.00 de 582 cm, depăşind cu 82 cm cota de pericol.

Instituţiile de învăţământ din Bacău care deţin spaţiu de cazare sunt pregătite pentru a primi, în caz de nevoie, sinistraţii din satele comunei Săuceşti.

Debit record pe Dunăre

Potrivit corespondentului nostru, Maria Măndiţă, Dunărea a atins, la Galaţi, cota de 661 cm, o cotă care nu a mai fost atinsă niciodată în zonă.

Debitul apei este de 16.600 mc/secundă, o altă premieră.

La Tulcea s-a instituit stare de alertă de-a lungul Dunării, după ce nivelul apei a crescut foarte mult.

Apele crescute ale Dunării sunt ţinute deocamdată să nu inunde cartierul gălăţean Valea Oraşului, cu ajutorul mai multor diguri de protecţie, realizate din saci umpluţi cu nisip.

Dacă Dunărea ar inunda cartierul, circa 7000 de oameni ar fi în situaţia de evacuare, din care pentru 1.200 autorităţile au găsit locuri de cazare.

Siretul creşte în continuare la Şendreni, măsurând 712 cm.

Tot din cauza Siretului, DN 2B este acoperit cu apă de cinci zile, între localităţile Movileni şi Şendreni, iar traficul feroviar Galaţi-Tecuci rămâne suspendat de 4 zile.

Siretul pune probleme şi în cartierul gălăţean Barboşi, unde s-au construit deja diguri din saci cu nisip.

Alte zone sensibile unde au apărut infiltraţii în digurile de protecţie de pe Siret, dar care nu au inundat locuinţe sunt în localităţile: Nămoloasa (Corbul Vechi), Iveşti (Buceşti), Piscu, Tudor Vladimirescu.

Sprijin de la Crucea Roşie Română, Patriarhia Română şi Biserica Catolică

Persoanele care vor să contribuie cu bani, pot face donaţii online pe site-ul oficial al Crucii Roşii Române www.crucearosie.ro sau pot face donaţii în conturile special deschise de Crucea Roşie Română la BRD - Agenţia Piaţă Romană:

Cont lei RO36BRDE410SV51618614100
Cont Euro RO71BRDE410SV51618884100
 
De asemenea, se pot face donaţii de alimente greu perisabile prin intermediul Băncii de Alimente a Crucii Roşii în toate magazinelor din reţelele: Carrefour, Real, Mega Image şi Metro.

Patriarhia Română îndeamnă ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocşi de la parohii şi mănăstiri să organizeze colecte în bani, alimente neperisabile şi alte bunuri materiale (inclusiv materiale de construcţii) pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

Cei care doresc să doneze bani o pot face în conturile deschise de Patriarhia Română la Banca Comercială Română, filiala Sector 4, Bucureşti cu menţiunea, "PENTRU SINISTRAŢI”:

RO54RNCB0075004895030091(Lei)
RO27RNCB0075004895030092(Euro)
RO97RNCB0075004895030093(USD)

Biserica Catolică îi îndeamnă pe credincioşi să doneze în contul RO78RNCB017503359236000, dechis la Banca Comercială Română, cu menţiunea "Colecta pentru sinistraţi".


Guvernul iese pe teren


Membrii guvernului Boc merg în zonele afectate de inundaţii pentru a analiza situaţia din aceste localităţile şi pentru a căuta soluţii pentru ajutorarea populaţiei.

Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, a spus că autorităţile iau în calcul riscul apariţiei focarelor de infecţie în zonele inundate şi sunt pregătite să vaccineze populaţia în caz de necesitate.

"Riscul de apărea unele focare există întotdeauna. Important este că autorităţile de sănătate publică şi-au luat toate măsurile de prevenire. Populaţia a fost instruită să nu bea apă din vântânile care nu au fost dezinfectate şi curăţate", a spus Raed Arafat

El a completat că în zonele inundate pot apărea infecţii de tipul febrei tifoide sau a hepatitei.

În zone ca Dorohoi, judeţul Botoşani, oamenii au primit medicamente şi dezinfectante - donaţii din partea farmaciştilor şi a distribuitorilor de medicamente.

Ministrul sănătăţii, Cseke Atilla, a anunţat că va trimite medicamente în zonă, în condiţiile în care autorităţile sanitare sunt depăşite de situaţie.

Ministrul educaţiei, Daiel Funeriu, a cerut inspectorilor generali şcolari să pună la dispoziţie locuri în tabere pentru elevii care au suferit de pe urma inundaţiilor, să ofere cazare pentru sinistraţi în cămine, cantine şi internate şi să se implice în organizarea de centre de colectare de ajutoare pentru populaţia afectată de furia apelor.
   
Potrivit ultimului bilanţ dat de guvern, până acum, 22 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor.

Totodată, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă informează că peste o sută de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore, iar aproape 8 mii de persoane au fost evacuate.

Au fost afectate aproximativ 400 de locuinţe şi 4 mii de gospodării, iar apele au inundat un drum naţional, cinci drumuri judeţene, zece drumuri comunale, 43 poduri, 470 podeţe, 16 punţi pietonale, iar peste 6.500 de fântâni au fost colmatate.


Etichete inundaţiiDunăreSiretBacăucod galbenInundaţii OltInundaţii IaşiInundaţii Bacău

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live