Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Mai 2014
Vizualizari: 1985
Comentează add

Avertizarea cod portocaliu de ploi intră în vigoare la ora 16.00. Şi hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii în judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Hunedoara.

Cod portocaliu de ploi şi inundaţii. Vezi unde.

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Codurile portocalii, emise de meteorologi, sunt valabile din această după-amiază până la noapte, până la ora 2:00.

Corespondenţii Radio România Actualităţi transmt, că primăriile din judeţele vizate sunt în alertă, în condiţiile în care şi hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii pe râurile Drincea - din judeţul Mehedinţi, Desnăţui superior - din judeţul Dolj, pe Jiu şi pe afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj.

Locuitorii din Mehedinţi, afectaţi deja de inundaţiile de la începutul lunii spun acum că se pregătesc de ce este mai rău - după cum transmite Mihai Bădescu.

Sunt zece zile de când s-au trezit în gospodării cu apele ieşite din matcă ale râului dezlănţuit şi cele 50 de familii din satul mehedinţean Gvardiniţa trăiesc din nou cu teamă din cauza ameninţării apei.

Harta: Cod portocaliu de precipitaţii intervalul 14 mai, ora 16 – 15 mai, ora 02. Sursa: ANM.

Oamenii nu au uitat nici acum momentele dramatice şi încearcă să-şi protejeze gospodăriile.

În acelaşi timp, şi autorităţile sunt în alertă, spune Constantin Vlăduţi, primar Bălăciţa.

"Iau vreo o sută de saci de rafie din depozit şi să încarc nisip, să-mi pun tot nisipul pe care îl am în curte şi îl foloseam pentru construcţie, să încarc, să-l pun acolo să-mi fac un zid, preventiv.

"Ne-a anunţat de cod galben până pe data de 15, orele 18:00, cod galben de ploi, după care, sigur, o să vină şi cod de inundaţii, la volumul de apă care se preconizează că o să ajungă. Am dat dispoziţie pentru permanenţă în cadrul primăriei, avem cel care se ocupă, băiatul care se ocupă cu siutaţiile de urgenţă deja este în Gvardiniţa să anunţe că zona-i inundabilă, că ne vom confrunta din nou cu astfel de precipitaţii.

"Avem pe drum o maşină de la Apele Române, care ne aduce nisip să putem să încărcăm saci de nisip pentru baraje, dacă este nevoie, în calea apei", spune Constantin Vlăduţi.

În Mehedinţi, ultimele inundaţii au afectat circă 100 de gospodării. Apele au intrat în 60 de locuinţe şi au acoperit şi afectat peste trei mii de hectare de culturi agricole.

Comandament de urgenţă la guvern

În atenţie este şi judeţul Dâmboviţa, unde, săptămâna trecutăm, s-au produs alunecări de teren care au afectat nouă localităţi.

Codul hidrologic portocaliu se emite în situaţia în care sunt foarte probabile fenomene meteorologie periculoase, de intensitate mare şi risc crescut de viituri, mai ales pe râurile mici.

Harta: Avertizare de inundaţii. Sursa: INHGA.

Confruntate cu prognoza de vreme rea, autorităţile s-au reunit ieri, la Guvern, într-un comandament de urgenţă.

Peste o mie de angajaţi de la Apele Române şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă sunt pregătiţi să intervină cu utilaje şi saci de nisip acolo unde va fi nevoie.

Un nou comandament de vreme rea va avea loc la ora 15:00, deci peste mai puţin de două ore, la Ministerul de Interne, unde vicepremierul Gabriel Oprea va avea o videoconferinţă cu prefecţii judeţelor afectate.


Etichete inundaţiiploicodavertizareGvardiniţaBălăciţaConstantin VlăduţiGabriel Oprea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live