Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PET CLUB Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

16 Mai 2014
Vizualizari: 2068
Comentează add

Hidrologii au emis un cod galben de inundaţii pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, începând de sâmbătă, iar de luni se instituie codul portocaliu.

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, începând de luni

sorin-solomon

Dunărea. Foto: Arhivă.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor anunţă instituirea, începând de sâmbătă, ora 6,00, a Codului Galben de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul aval Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) - Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman), acesta urmând să fie transformat, de luni, ora 6,00, în Cod Portocaliu.
   
De asemenea, începând de marţi, 20 mai, ora 6,00, pe Dunăre va fi instituit Cod Galben pe sectorul aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomiţa, Constanţa , Galaţi şi Tulcea).
   
"Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se prognozează producerea de creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de apărare pe sectorul românesc al Dunării (aval de SHEN Porţile de Fier)", precizează comunicatul INHGA.

Avertizarea vizează intervalul 17 mai, ora 6,00 - 26 mai, ora 18,00.
   
De asemenea, INHGA menţionează că momentul de producere a fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al SHEN Porţile de Fier.
   
"Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment din cauza variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales din bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării (Sava şi Morava).

"Menţionăm că ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia - Herţegovina au generat viituri excepţionale, care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituită în Serbia şi Bosnia - Herţegovina, la nivel naţional, Starea de Alertă", se mai spune în avertizarea Institutului de Hidrologie.
   
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.


Etichete Ştiri Vestştiri sud-vestInstitutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a ApelorhidrologicodgalbenportocaliuDunăreinundaţiiTeleormanGiurgiuCălăraşiBrăilaIalomiţaConstanţaGalaţiTulceaMehedinţiDoljOltTeleormanPorţile de FierZimnicea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live