Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Agenda globală Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

19 Februarie 2010
Vizualizari: 1718
Comentează add

SUA: "A scăzut rata de reuşită a atacurilor comise de piraţii somalezi."

Coastele Somaliei, ceva mai sigure

ionut-dragu

Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri politico-militare, Tom Countryman, a afirmat că rata atacurilor reuşite de piraţi în largul coastelor Somaliei s-a diminuat, chiar dacă numărul lor total a crescut.

Rata atacurilor reuşite comise de piraţi în regiune a scăzut de la 60 la sută în 2007, la 25 la sută în prezent. În total, 19 atacuri au fost înregistrate în 2007, dintre care 12 reuşite, 122 de atacuri, dintre care 42 reuşite în 2008, şi 198 de atacuri, dintre care 50 reuşite în 2009, potrivit datelor furnizate de departamentul de stat.

"Rata de reuşită a atacurilor piraţilor în Golful Aden, între coastele Somaliei şi Yemen, a scăzut până aproape de zero. A existat doar un atac reuşit vara trecută", a spus Tom Countryman. Acesta a adăugat că "unul dintre motivele pentru care atacurile piraţilor din ultima perioadă să fi eşuat este dat de reconcentrarea lor spre bazinul Somaliei, unde suprafaţă mult mai mare decât cea a Golfului Aden este mai dificilă de supravegheat de către forţele internaţionale.

Countryman a adăugat că au fost realizate progrese în ceea ce priveşte trimiterea în faţa justiţiei a piraţilor reţinuţi. "Kenya a făcut progrese, propunându-se ca zonă de jurisdicţie pentru procesele acestor piraţi", a declarat Countryman. Diplomatul a salutat de asemenea activitatea Grupului de contact privind pirateria în largul Somaliei, înfiinţat la începutul anului 2009. Grupul conţine în prezent 47 de ţări.

În prezent, şapte nave sunt în continuare capturate de piraţi şi 160 de marinari se află în captivitate, potrivit Departamentului de Stat american. Statele Unite au capturat 25 de piraţi şi au remis justiţiei kenyene 24. Unul singur a fost remis justiţiei americane şi va fi judecat la New York.


Etichete somaliapiraţiatacurieşuatscădereSUA,Tom CountrymanKenyaapemîrioceanenaveostateci

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live