Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Coaliţie pentru competenţe şi locuri de muncă în sectorul digital

Noua inițiativă a Comisiei Europene face parte dintr-o Agendă mai amplă pentru competențe în Europa.

Coaliţie pentru competenţe şi locuri de muncă în sectorul digital

Articol de Mihaela Mihai, 08 Decembrie 2016, 08:38

Comisia Europeană a lansat o Coaliţie pentru competenţe şi locuri de muncă în sectorul digital pentru a-i ajuta pe locuitorii statelor membre care vor să-şi dezvolte cariera şi să îşi îmbunătăţească viaţa de zi cu zi.

Noua inițiativă a Comisiei Europene face parte dintr-o Agendă mai amplă pentru competențe în Europa, prezentată la începutul verii, și beneficiază acum de sprijinul statelor membre, al unor societăți și parteneri sociali, dar și de ajutorul unor ONG-uri și furnizori de servicii educaționale.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Scopul declarat este reducerea deficitului de competențe digitale existent la toate nivelurile, de la cele extrem de specializate din domeniul IT până la cele de care au nevoie toți cetățenii europeni pentru a trăi, a lucra și a participa la economia și societatea digitală.

Nu vom putea crea în Europa piața unică digitală dacă nu vom soluționa problema deficitului de competențe, crede Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei.

La rândul lui, Günther Oettinger, comisar pentru economia digitală, vede în lipsa acestor aptitudini un obstacol în calea inovării și creșterii economice.

Iar datele statisticile confirmă afirmaţiile responsabililor de la Bruxelles. În Europa, în toate sectoarele rămân locuri de muncă vacante din cauza numărului de persoane care nu știu să folosească un calculator.

Se estimează că în 2020 până la 750 de mii locuri de muncă din domeniul IT nu vor fi ocupate din acest motiv. O situaţie care se înregistrează în contextul unei rate a șomajului de aproape 20 la sută în rândul tinerilor europeni cu vârste între 15 și 24 de ani. La nivel mai general, aproape 45 la sută din cetățenii europeni nu dețin decât competențe digitale de bază.

În momentul de faţă sunt în curs de lansare trei coaliții naționale, în Cehia, Estonia și Slovenia, iar alte patru sunt în curs de pregătire. Obiectivul este ca până în 2020 să existe coaliții naționale în toate statele membre pentru ca până în acelaşi an, 2020, un milion de tineri care sunt șomeri să urmeze cursuri de formare pentru ocuparea de locuri de muncă vacante în sectorul digital.

Ar urma totodată să fie finanţată reconversia forței de muncă prin măsuri concrete de sprijinire a IMM-urilor care se confruntă cu provocări specifice în ceea ce privește atragerea și reținerea talentelor din domeniul digital.

În plan este şi o modernizare a învățământului , pentru a le oferi tuturor cursanților și cadrelor didactice ocazia de a folosi instrumente și materiale digitale în activitățile de predare și de învățare.