Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL - continuare Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

10 Mai 2010
Vizualizari: 1062
Comentează add

Coaliţia cancelarului german, Angela Merkel, a pierdut alegerile din landul Rhenania de Nord - Westfalia şi, implicit, majoritatea în Camera superioară a Parlamentului federal.

Coaliţia cancelarului pierde alegerile din Renania de Nord

bogdan-mihai

Cancelarul german Angela Merkel.

Alianţa formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Liber-Democrat (FDP), care guvernează împreună la Berlin, a pierdut majoritatea în landul Renania de Nord - Westfalia, cel mai populat din ţară.

CDU a înregistrat cel mai slab scor în landul Renania de Nord - Westfalia din întreaga istorie a Germaniei Federale, de circa 34%.

Şeful guvernului regional, Jürgen Rüttgers (CDU) şi-a explicat înfrângerea prin "primii paşi ai guvernului de la Berlin şi situaţia dificilă din Grecia".

"Este o zi bună pentru Germania, pentru că toate sondajele arată că oamenii au vrut să dea o lovitură politicii guvernului", a declarat Sigmar Gabriel, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), care, cu 34% din voturi, a obţinut la rândul său cel mai slab scor în acest land în ultimii 50 de ani.

FDP a obţinut numai în jur de 6,5% din voturi. Verzii au câştigat 12,5% din sufragii şi partidul stângii radicale, Die Linke, a intrat în parlamentul regional cu 5,5% din voturi.

Aceste rezultate arată că CDU şi SPD vor fi nevoite să negocieze alianţe pentru a încerca să guverneze sau chiar să formeze împreună o "mare coaliţie" în Renania de Nord - Westfalia.

Landul Rhenania de Nord - Westfalia are cea mai importantă populaţie şi include oraşele Koln, Bonn şi Duesseldorf, precum şi regiunea industrială Ruhr.

Cancelarul conservator german a fost acuzat că a întârziat ajutorul pentru Grecia, în speranţa că ar putea evita adoptarea planului de redresare economică înaintea acestor alegeri, pentru a nu afecta intenţia de vot a cetăţenilor germani care nu sunt solidari cu situaţia Greciei, arată un comentariu AFP.

Însă Angela Merkel a trebuit să cedeze în faţa riscului reprezentat de situaţia economică a Greciei pentru zona euro.

Legislativul german a dat de asemenea undă verde vineri acordării a 22 de miliarde de euro într-un interval de timp de trei ani pentru Grecia, Germania suportând astfel cea mai mare parte din ajutorul de 80 de miliarde de euro oferit de UE Atenei.

Alegerile de duminică din landul german cu cea mai numeroasă populaţie (18 milioane de locuitori) sunt primele organizate după venirea la putere în octombrie  2009 a coaliţiei de centru-dreapta (creştin-democrată şi liberală) condusă de Angela Merkel.


Etichete Angela MerkelcoaliţieRhenania de Nord - WestfaliaUniunea Creştin-DemocratăPartidul Liber-DemocratGermaniaGrecia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live