Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Buculei, Suceava

6 Februarie 2017
Vizualizari: 1461
Comentează add

Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală - seniori, găzduit de stațiunea Vatra Dornei s-a desfășurat în perioada 2-5 februarie.

CM de Sanie pe pistă naturală - seniori, la Vatra Dornei

mihaela-buculei-suceava

Dublu Rupert Brueggler si Tobias Angerer . Foto: Mihaela Buculei.

Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală - seniori, găzduit de stațiunea Vatra Dornei s-a desfășurat în perioada 2-5 februarie.

Cu toate că pregătirile şi starea pârtiei înainte de concurs anunţau o întrecere în condiţii foarte bune, atât organizarea cât şi starea gheţii fiind apreciate de reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Sanie (FIL) dar şi de sportivi şi antrenori, ploia căzută continuu în cele trei zile de competiţie, a creat probleme celor peste 100 de sanieri din 19 ţări.

Vineri, 2 febr. a fost ziua de glorie a României, Federaţia Română de Bob şi Sanie considerând că locul IV, la proba pe echipe, obţinut de echipa României (formată din sportivii Anişoara Hutopilă, Adrian Filimon, Bogdan Moroşan şi Ciprian Tăzlăoanu) este un  “rezultat istoric”  la campionatul mondial de sanie pe pistă naturală de la Vatra Dornei, primul loc fiind câştigat de echipa Austriei.

„Ţinând cont că vorbim despre un Campionat Mondial vorbim de cea mai bună clasare a României în această disciplină. Nu putem decât să fim foarte fericiţi. Noi de la început am visat la locul IV, conştienţi fiind că nu ne putem apropia de cei mai buni, iar concurenţa a fost foarte mare. Am bătut Germania şi este o performanţă care ne dă un plus de optimism pentru viitor”, a precizat Adrian Filimon, sportivul echipei naţionale de sanie pe pistă naturală.

Echipa României, pregătită de antrenorul emerit Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, a fost felicitată de către conducerea Federaţiei Internaţionale de Sanie pentru rezultatul remarcabil obţinut în această competiţie şi pentru progresele înregistrate în pregătire. Este un rezultat extrem de bun, deoarece noi am început această disciplină, sanie pe pistă naturală, în urmă cu cinci ani. Am organizat la Vatra Dornei etape de Cupă Mondială, am avut Campionat Mondial de Juniori, iar acum este competiţia supremă şi totodată pentru prima dată organizată în România. Faţă de alte ţări care s-au clasat pe podium, pentru noi locul IV este unul extrem de bun şi suntem foarte mulţumiţi de echipa noastră”, a precizat Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie.
Sâmbătă, s-a desfăşurat al doilea concurs din cadrul Campionatului Mondial de Sanie pe pistă naturală, proba de dublu, la care au luat startul 13 naţiuni, printre care şi România, cu echipajul format din sportivii Bogdan Moroşan şi Ciprian Codruţ Tăzlăoanu.

Concursul s-a desfăşurat pe durata unei singure manşe din cauza vremii nefavorabile, iar favoriţii la titlu, respectiv italienii, au fost surclasaţi de austrieci. Locul I şi titlul de Campioni Mondiali a fost adjudecat de echipa Austriei, formată din Rupert Brueggler şi Tobias Angerer  cu un timp de 1 minut 21 secunde 16 sutimi. Pe locul II s-au clasat italienii Patrick Pigneter şi Florian Clara (1:21.94), iar locul III a fost ocupat de echipajul rusesc Aleksey Martyanov şi Ivan Rodin (1:22.48). Echipajul României, s-a clasat pe locul 11 cu timpul de 1 minut 28 secunde 7 sutimi fiind urmat de cel al Turciei şi Sloveniei. Rezultatul nu este o surpriză, în antrenamentele oficiale cronometrate de joi, cei doi sanieri ocupând poziţia a 12 –a.

Surprizele au venit de la campionii mondiali Rupert Brüggler - Tobias Angerer, cotaţi cu şansa a doua la cea mai înaltă treaptă a podiumului, dar care, cu o zi înainte au adus aurul Austriei la proba pe echipe, iar sâmbătă au confirmat că cei doi formează cel mai rapid dublou de pe pârtia de la Vatra Dornei în acest sezon. Tânărul echipaj rus  Martyanov / Rodin, clasat pe poziţia  a treia, era cotat după mult mai experimentaţii Pavel Porshnev - Ivan Lazarev, deţinătorii bronzului la Campionatul Mondial din urmă cu doi ani şi care au ocupat poziţia a şasea şi dubloul Aleksandr Egorov şi Petr Popov, ocupanţii locului şapte.

Tot sâmbătă s-a desfăşurat şi prima manşă din probele de simplu feminin şi simplu masculin. România a fost reprezentată la Campionatul Mondial de Sanie în probele de simplu de sportivii Anişoara Hutopilă, Nicoleta Burlui, Adrian Filimon, Bogdan Moroşan, Ciprian Tăzlăoanu şi Denis Ciobanuc.

În proba de simplu feminin, s-au înscris 29 de saniere, după prima manşă Greta Pinggera (Italia), considerată una dintre favoritele din acest an, terminând cursa pe primul loc cu un timp de 1 minut 16 secunde 70 sutimi, urmată la 17 sutimi de coechipiera sa, Evelin Lanthaler. Lanthaler a declarat că a venit în Vatra Dornei „să se lupte” pentru medalia de aur şi că „va face tot ceea ce este nevoie pentru a-şi apăra titlul de campioană mondială”.

Anişoara Hutopilă a terminat prima manşă pe poziţia a 11 –a, la o diferenţă de 5 secunde şi 75 de sutimi faţă de ocupanta primului loc. Hutopilă a deţinut poziţia a opta în clasamentul general până la ultimele patru coborâri.

În proba de simplu masculin s-au înscris 45 de concurenţi, prima manșă fiind câştigată de italianul Alex Gruber cu un timp de 1 minut 16 secunde 47 sutimi. Favoritul cursei şi deţinătorul titlului mondial Patrick Pigneter, a terminat pe locul patru, la o diferenţă de o secundă şi 43 de sutimi faţă de Gruber, iar de supărare, după ce a trecut linia de sosire a lovit sania de gheaţă. Surpriza a venit de la rusul Juri Talikh, care a terminat prima manşă pe locul locul II.

Ciprian Tăzlăoanu a  fost primul român care a coborât, ocupând poziţia a 25 –a în clasamentul manşei. Cu numărul de concurs 20, Bogdan Moroşan a terminat cursa pe ultimul loc, după ce a atins mantinela, s-a dezechilibrat şi s-a răsturnat. Pierzând secunde bune până şi-a reluat cursa, Moroşan a trecut de linia de finiş în aplauzele spectatorilor care au înfruntat ploaia. Plecat de la start de pe poziţia 29,  Denis Ciobaniuc a avut un parcurs prudent, cu multe frânări, clasându-se pe poziţia 40. Cel mai bun parcurs din lotul României l-a avut mult mai experimentatul Adrian Filimon, aflat la starul manşei al 42 –lea. Filimon a terminat manşa pe locul 20.

Atât concurenţii cât şi oficialii au confirmat faptul că, din cauza ploii, în ultima parte a pistei gheaţa a fost un pic mai moale , sanierii pierzând un pic din viteză.  

Federaţia Română de Bob şi Sanie mulţumeşte Ministerului Tineretului şi Sportului, Consiliului Judeţean Suceava, Primăriei Municipiului Vatra Dornei, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret Suceava, Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Servicului de Ambulanţă Vatra Dornei, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, SMURD Vatra Dornei şi Jandarmeriei Montane Vatra Dornei pentru implicarea şi sprijinul acordat pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

 


Etichete Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală - senioriVatra Dorneibob

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live