Pe scurt:
Luni, 05 Octombrie Acum: OBIECTIV ROMANIA - continuare Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Clauzele abuzive din contractele de credit "trebuie anulate"

27 Mai 2013
Comentează add

de Iulian Olescu

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, spune că o decizie privind o clauză contractuală trebuie să fie luată de către instanţă.

iulian-olescu

Foto: arhivă.

Dobânzile la credite sunt în scădere, însa creditarea populaţiei nu se poate relua decât după ce economia va înregistra cateva trimestre de creştere.

Clauzele abuzive din contractele de credit trebuie eliminate, însa decizia trebuie să apaţină instanţei supreme. Sunt doar cateva dintre semnalele date de preşedintele Asociaţiei Române a Bancilor, Radu Graţian Gheţea, şi în acelaşi timp preşedinte al CEC Bank la conferinţa în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele de anul trecut.

Băncile comerciale au perluat semnalul dat de Banca Naţională a României pentru creşterea activităţii de creditare în general, declară preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

În opinia sa însă, nu nivelul dobânzilor practicate de bănci este elementul determinant pentru reluarea creditării.

"Dacă ne uităm la dobânzile pe care le afişează băncile în acest moment, a persoanelor juridice în general este sub 10%, deci nu cred că dobânda este cea care dicteaz foarte mult. Evoluţia dobânzilor a fost foarte favorabilă creditării.

"Sunt alte resorturi, în opinia mea, care trebuie declanşate ca omul să vrea să schimbe frigiderul, să vrea să schimbe casa, să vrea să schimbe masina", afirmă Radu Graţian Gheţea

El adaugă ca oricum tendinţa la nivelul dobânzilor bancare este de scădere.

Excluderea clauzelor abuzive

Preşedintele ARB apreciază însă că o reluare a creditării pentru persoanele fizice nu se poate produce decât în condiţiile în care economia va înregistra o creştere constantă câteva trimestre la rând, urmată de o implicare majoră a băncilor  în creditarea companiilor.

În privinţa problemei clauzelor abuzive din contractele de credit, Radu Graţian Gheţea a menţionat din nou că din partea comunităţii bancare nu se doreşte menţinerea unor astfel de clauze, însă ceea ce cer bancherii este ca o decizie privind o clauză contractuală sau alta să fie luată de către instanţa supremă.

În altă ordine de idei, preşedintele ARB a precizat ca, în opinia sa, o eventuală decizie de vânzare a subsidiarelor  băncilor elene din România la presiunile finanţatorilor internaţionali ai Greciei nu va avea un impact sesizabil asupra sectorului bancar românesc, deoarece ar fi vorba doar de o schimbare de acţionariat, proces ce va fi pe deasupra supravegheat îndeaproape de către BNR.


Taguri: bănci, credit, BNR, Radu Graţian Gheţea

Articole cu teme similare:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live