Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Marţi, 19 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

27 Mai 2013
Vizualizari: 1790
Comentează add

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, spune că o decizie privind o clauză contractuală trebuie să fie luată de către instanţă.

Clauzele abuzive din contractele de credit "trebuie anulate"

iulian-olescu

Foto: arhivă.

Dobânzile la credite sunt în scădere, însa creditarea populaţiei nu se poate relua decât după ce economia va înregistra cateva trimestre de creştere.

Clauzele abuzive din contractele de credit trebuie eliminate, însa decizia trebuie să apaţină instanţei supreme. Sunt doar cateva dintre semnalele date de preşedintele Asociaţiei Române a Bancilor, Radu Graţian Gheţea, şi în acelaşi timp preşedinte al CEC Bank la conferinţa în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele de anul trecut.

Băncile comerciale au perluat semnalul dat de Banca Naţională a României pentru creşterea activităţii de creditare în general, declară preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

În opinia sa însă, nu nivelul dobânzilor practicate de bănci este elementul determinant pentru reluarea creditării.

"Dacă ne uităm la dobânzile pe care le afişează băncile în acest moment, a persoanelor juridice în general este sub 10%, deci nu cred că dobânda este cea care dicteaz foarte mult. Evoluţia dobânzilor a fost foarte favorabilă creditării.

"Sunt alte resorturi, în opinia mea, care trebuie declanşate ca omul să vrea să schimbe frigiderul, să vrea să schimbe casa, să vrea să schimbe masina", afirmă Radu Graţian Gheţea

El adaugă ca oricum tendinţa la nivelul dobânzilor bancare este de scădere.

Excluderea clauzelor abuzive

Preşedintele ARB apreciază însă că o reluare a creditării pentru persoanele fizice nu se poate produce decât în condiţiile în care economia va înregistra o creştere constantă câteva trimestre la rând, urmată de o implicare majoră a băncilor  în creditarea companiilor.

În privinţa problemei clauzelor abuzive din contractele de credit, Radu Graţian Gheţea a menţionat din nou că din partea comunităţii bancare nu se doreşte menţinerea unor astfel de clauze, însă ceea ce cer bancherii este ca o decizie privind o clauză contractuală sau alta să fie luată de către instanţa supremă.

În altă ordine de idei, preşedintele ARB a precizat ca, în opinia sa, o eventuală decizie de vânzare a subsidiarelor  băncilor elene din România la presiunile finanţatorilor internaţionali ai Greciei nu va avea un impact sesizabil asupra sectorului bancar românesc, deoarece ar fi vorba doar de o schimbare de acţionariat, proces ce va fi pe deasupra supravegheat îndeaproape de către BNR.


Etichete băncicreditBNRRadu Graţian Gheţea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/romania-actualitati.ro/html/lib/Cake/View/Helper/HtmlHelper.php on line 704 atentionare-nowcasting
X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live