Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 09 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

1 Februarie 2020
Vizualizari: 2276
Comentează add

Premiul a fost înmânat de președintele acestui grup, și anume de ambasadorul României în capitala Franței, domnul Luca Niculescu.

Claude Martin a primit Marele Premiu al Ambasadorilor Francofoni

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Ambasadorul Luca Niculescu (stg) și diplomatul Claude Martin (dr) FOTO: facebook.com/RoumanieenFrance/

Un diplomat cu 50 de ani de carieră: francezul Claude Martin a primit în această săptămână Marele premiu al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța și al Academiei Franceze.

Foarte interesant și plin de semnificații pentru noi, premiul a fost înmânat de președintele acestui grup, și anume de ambasadorul României în capitala Franței, domnul Luca Niculescu.

"Diplomaţia nu este un dineu de gală", de Claude Martin, este prima carte premiată de ambasadorii francofoni din Franța, o tradiție uitată și reactivată anul trecut de ambasadorul României, Luca Niculescu.

A fost o competiție strânsă între mai multe lucrări, dintre care s-a detaşat această scrisoare de dragoste pentru limba franceză și diplomație, după cum ne-a declarat ambasadorul României la Paris.


Luca Niculescu: Am decernat Marele Premiu al Ambasadorilor Francofoni unei cărți excepționale, este vorba despre "Diplomația nu este o cină de gală", scrisă de unul dintre cei mai mari diplomați francezi Claude Martin, care îşi povestește viața, sunt memoriile lui în China - unde stat 30 de ani, în Franța - unde a fost director în Ministerul de Externe și apoi în Germania, unde a fost ambasador. Este o carte extraordinară! Aţi auzit și discursul lui Claude Martin, un discurs fabulos, o pledoarie pentru diplomație și pentru limba franceză, și totul s-a întâmplat în acest cadru, sub privirile lui Racine, ale lui Corneille, la Academia franceză.


Reporter: Nu ştiu dacă a fost o simplă politețe, însă Excelența sa Claude Martin a spus că și-ar fi dorit să fie ambasador și în România. El cunoaște destul de bine țara noastră, unde venea des când lucra în Ministerul francez de Externe.


Claude Martin: Am negociat intrarea României în Uniunea Europeană. Mergeam la București aproape o dată la două luni. Cea mai mare problemă era atunci să facem ca toate țările estice să intre împreună în Uniune, în același timp. Aproape am reușit, România nu s-a distanțat prea mult de calendar și până la urmă nu a fost rău deloc. În acest moment mă interesează mult evoluţia Europei și următoarea carte va fi despre Europa, unde eu cred că ar trebui să fie mai puține reguli și mai multă voință. Cred că dacă i-am fi ascultat mai bine pe englezi, la care am remarcat dorința de a-şi păstra identitatea, poate că ar fi rămas alături de noi. Sunt multe aspecte în care Uniunea Europeană ar trebui să lase țările membre să-şi regleze problemele și nu să le uniformizeze. Avem nevoie de Uniune ca într-o familie, dar fiecare trebuie să poată să-și conserve identitatea, tradițiile, alegerile, istoria.


Reporter: Pe viitor, Premiul ambasadorilor din Franța va fi acordat în fiecare an unei lucrări din domeniul diplomației, istoriei sau politicii internațional,e scrisă de un autor din lumea francofonă.


Etichete francofonieambasadaromaniafrantaluca niculescuclaude martin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live