Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Septembrie 2020
Vizualizari: 269
Comentează add

Specialiştii din Republica Moldova cred că, cel mai probabil, incendiul ar fi izbucnit din cauza unei defecţiuni sau a unui scurtcircuit în reţeaua electrică.

Clădirea Filarmonicii din Chişinău, a ars aproape în întregime

radiojurnal

 

Cladirea Filarmonicii din Chişinău, Republica Moldova, a ars aproape în întregime. Ambele săli de concert au fost distruse, la fel şi biblioteca simfonică şi pianele de concert. Clădirea a fost construită în anul 1912, iar în prezent aici aveau loc lucrări de reparaţie a faţadei.

Autorităţile intenţionează să restaureze clădirea, dar iau în calcul şi opţiunea demolării, după cum relatează Cristina Popuşoi de la Radio Chişinău.

Cristina Popuşoi: Incendiul a izbucnit la acoperişul unei anexe şi s-a extins asupra întregii clădiri vechi de peste 100 de ani. Echipele de pompieri au lucrat ore în şir la stingerea focului. Tavanul clădirii s-a prăbuşit şi a distrus sala principală de concerte, scena, scaunele, candelabrul. De asemenea, a ars sala mică a Filarmonicii. Directorul artistic al instituţiei, compozitorul Marian Stârcea, a declarat că flăcările au distrus cele mai bune instrumente, pianele de concert, precum şi biblioteca simfonică, un prejudiciu irecuperabil patrimoniului naţional.


Marian Stârcea: Sălile nu mai există, au rămas doar pereţii şi nu se ştie ce va fi, poate chiar o să fie necesar , să fie dărâmate. Instrumentele sunt distruse, cel mai bun pian, ce a rămas de acolo, partituri de plastic nu mai există. Rămăşiţele le depozităm într-o cameră, dar nu cred că pot fi folosite.


Cristina Popuşoi: Specialiştii cred că, cel mai probabil, incendiul ar fi izbucnit din cauza unei defecţiuni sau a unui scurtcircuit în reţeaua electrică. O altă versiune ar fi legată de nerespectarea regulilor anti-incendiu la efectuarea lucrărilor de reparaţie. Autorităţile iau în calcul inclusiv demolarea clădirii Filarmonicii. Decizia va fi luată după expertiza tehnică. În cazul deciziei de demolare completă, aceasta va fi efectuată până la iarnă. Autorităţile au anunţat că va fi deschis un cont pentru donaţii la reconstrucţia Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici".


Etichete Cladirea Filarmonicii din ChişinăuRepublica Moldovaarsă aproape în întregimeincendiu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live