Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cipru, România şi Grecia, cele mai mici rate de inflaţie din UE, în iulie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,2% în iulie, iar în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 0,1%, arată datele publicate de Eurostat.

Articol de Gabriela Tătărău, 15 August 2015, 11:00

Cipru, România şi Grecia au avut în luna iulie cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană.

La polul opus sunt Malta, Austria şi Belgia, anunţă Institutul European de Statistică.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,2% în iulie, iar în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 0,1%, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică - Eurostat.

Valoarea medie a inflaţiei anuale ascunde însă diferenţe importante.

În iulie, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Malta, Austria şi Belgia în jurul valorii de 1%.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

În schimb, 11 state membre ale Uniunii Europene au înregistrat în iulie rate anuale negative ale inflaţiei, în frunte cu Cipru (minus 2,4%), România (minus 1,4%) şi Grecia (minus 1,3%).

Comparativ cu iunie 2015, inflaţia a scăzut în 15 state membre printre care se numără şi România), a crescut în opt ţări membre şi a rămas stabilă în patru.

În economiile importante ale Europei, preţurile au stagnat sau au crescut uşor.

Marea Britanie a avut o rată a inflaţiei de 0%, Germania 0.1%, iar în Franţa rata anuală a inflaţiei a fost în luna iulie de 0,2%.

În România, această diminuare fără precedent a inflaţiei se datorează în principal reducerii cotei de TVA la alimente de la 24 la 9% de la 1 iunie.

Conform estimărilor Băncii Centrale Europene, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor — mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie.

Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

România, în topul creșterii Produsului Intern Brut

Tot vineri, Eurostat a estimat şi creşterea produsului intern brut pentru trimestrul al doilea din acest an. România este şi aici în top, ocupând tot locul doi, cu o creştere de 3,7%.

Cehia şi Polonia sunt celelalte ocupante ale podiumului creşterii produsului intern brut. Creşteri de peste 2% au avut în general ţările foste comuniste.

Cele două “motoare” politice şi economice ale Uniunii Europene, Germania şi Franţa, au avut creşteri modeste, de 1,6 şi respectiv 1%, iar singura ţară care a înregistrat o scădere a fost Finlanda (-1%).

În trimestrul al doilea PIB-ul pe ansamblul celor 28 de tari membre ale UE a crescut, cu 1,6% fata de aceeasi perioada de anul trecut .In schimb, zona euro a avut o crestere de doar 1,2%.

Cele mai mari cresteri fata de trimestrul al doilea din 2014 au fost în Cehia (+4,4%), in România (+3,7%) şi in Polonia (+3,6%)

In general tarile foste comuniste s-au simtit bine: Bulgaria, a avut o crestere de 2,2%, Ungaria de 2,4%, Slovacia de 3,1%, Letonia de 2,6%.

Dintre tarile din zona euro, cea mai dinamica pare sa fie acum Spania, cu o crestere de 3,1% a PIB-ului fata de trimestrul II de anul trecut.

Este adevarat ca Danemarca si Irlanda nu au trimis inca cifrele la Eurostat.
Chiar si Grecia a crescut cu 1,4%.

Italia, in schimb a avut o cvasi-stagnare, adica o crestere de numai 0,5%.

Cea mai mare creştere a produsului intern brut în trimestrul al doilea au avut-o Cehia, România şi Polonia.