Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

22 Decembrie 2018
Vizualizari: 864
Comentează add

Peste 40 de persoane au fost rănite şi aproape 20 arestate la Barcelona, unde s-a desfăşurat ieri, o şedinţă a Guvernului spaniol

Ciocniri între poliţie şi secesionişti la Barcelona

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

 

Manifestanţii au strigat lozinci împotriva guvernului, care s-a deplasat la Barcelona pentru şedinţa săptămânală, în cadrul căreia a aprobat mai multe măsuri sociale - majorarea salariului minim de la 780 la 900 de euro pe lună şi creşterea salariului funcţionarilor cu 2, 25%.

Şedinţa de ieri, a avut loc după ce joi premierul Pedro Sanchez şi liderul catalan, Quim Torra, au discutat timp de mai bine de o oră despre dialog şi o posibilă soluţie pentru conflictul politic din Catalonia. Nici această întâlnire nu a fost agreată de secesionişti, dar nici de liderii partidelor de opoziţie din Parlamentul spaniol care au considerat că Pedro Sanchez se umileşte cerşind o reuniune cu Quim Torra, liderul catalan care insistă pentru un referendum de autodeterminare a regiunii.

Guvernul a precizat că şedinţa de ieri, s-a organizat la Barcelona în semn de apreciere pentru Catalonia, dar a cerut în acelaşi timp partidelor politice să sprijine proiectul de buget pentru anul 2019.

Referitor la creşterea salariului minim la 900 de euro pe lună începând cu 1 ianuarie 2019, executivul a precizat că este cea mai mare majorare din 1977 încoace şi de ea vor beneficia 2,5 milioane de angajaţi; în privinţa creşterii salariilor pentru funcţionari guvernul argumentează că acestea au fost îngheţate din cauza crizei şi este o recunoaştere a efortului angajaţilor din sectorul public.

Şedinţa de guvern de ieri desfăşurată în mod special la Barcelona a avut loc pe fondul unor măsuri speciale de securitate, din cauza protestelor organizate de aşa-numitele comitete pentru apărarea republicii catalane, acestea au blocat mai multe străzi, un jurnalist de televiziune a fost agresat de un manifestant cu faţa acoperită. Acest incident a fost criticat de autorităţi.

Pentru Catalonia executivul a decis alocarea a peste 100 de milioane de euro pentru autostrăzile din regiune. 


Etichete BarcelonaPedro SanchezQuim TorraCataloniabuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live