Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri locale 2020. Dezbateri electorale Joi, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

17 Noiembrie 2019
Vizualizari: 532
Comentează add

Ciocniri cu poliția și zeci de arestări la protestul "vestelor galbene"

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

   Foto: Arhivă/ Daniela Coman.

 Un miting și un marș de protest sunt anunțate pentru astăzi la Paris, la chemarea unor lideri informali ai așa-numitelor "veste galbene", pentru a marca un an de la primele proteste. Ciocniri între manifestanți și forțele de ordine au avut loc ieri în mai multe orașe din Franța, iar în capitală s-au  făcut zeci de arestări. "Mișcarea vestelor galbene", provocată în 2018 de scumpirea carburanților şi în general a traiului de zi cu zi, s-a diminuat treptat, după ce manifestațiile au luat forme violente.
 
Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman - Aniversarea a fost sărbătorită ieri cu violențe la Paris și în alte orașe, însă cu torturi și cântece în sensurile giratorii de pe șosele și la punctele de taxare de pe autostrăzi, acolo unde a început acum un an "Mișcarea vestelor galbene". Participarea a fost foarte slabă în raport cu ambițiile: doar 28.000 de persoane la nivel național și vreo 5.000 la Paris, potrivit Ministerului de Interne. Protestatarii susțin însă că au fost 39.000. Chiar și așa, sunt șanse foarte mici să le iasă relansarea mișcării, în condițiile în care o mulțime de membri au dezertat dezamăgiți de evoluția acestor proteste. Anul trecut ieșiseră 300.000 de oameni în stradă.
 
Practic, manifestațiile de ieri de la Paris, ca și multe din trecut, au fost confiscate de bandele de huligani anticapitaliști îmbrăcați în negru, cu fețele acoperite, foarte bine echipaţi și pregătiți de luptă, profesioniști ai dezordinii, ai distrugerilor și violenței.
După-amiaza agitată din Place d'Italie, în sudul Parisului, a lăsat în urmă mașini și motociclete incendiate, mobilier stradal și stații de autobuz distruse, vitrine sparte și un aer de nerespirat în urma gazelor lacrimogene de poliție, care a evacuat forțat piața după trei ore de confruntări. Un monument în cinstea eroilor a fost spart bucată cu bucată de agresorii dezlănțuiți, iar seara trecătorii aflați în număr mare într-una dintre cele mai turistice zone din centrul Parisului au fost puși pe fugă de jocul de-a șoarecele și pisica dintre forțele de ordine și indivizi izolați, desprinși din coloanele de manifestanți, care încercau să provoace dezordine. Aproape 150 de persoane au fost reținute, dintre care 80 sunt plasate în arest preventiv.
 
Şeful poliției pariziene, Didier Lallement, a anunțat că forțele de ordine vor acționa cu aceeași fermitate și astăzi.
 
Didier Lallement: Dacă vor avea loc distrugeri și degradări, manifestațiile vor fi imediat suspendate. Dacă cei care participă nu respectă itinerariile prevăzute sau dacă vor să facă alte lucruri decât cele pentru care au venit la manifestație, vom pune capăt imediat oricărei inițiative nefericite. A manifesta este un drept constituțional, fiecare îl poate exercita, însă cu un minimum de disciplină.
 
Reporter: După ziua de ieri, când transportul în comun și în traficul rutier au fost în mare parte paralizate în Paris, situația se putea repeta și astăzi, din cauza măsurilor de securitate instituite de autorități cu ocazia manifestațiilor.

Etichete vestele galbenepolitieprotestearestari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live