Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud

22 Martie 2021
Vizualizari: 430
Comentează add

Pandemia ar putea împiedica și anul acesta comerțul deschis cu miei în târguri, așa că ciobanii preferă să îi trimită în afara țării, cum ar fi în statele arabe.

Ciobanii preferă să exporte miei în ţările arabe

cristiana-sabau-bistrita-nasaud

Foto: aradon.ro.

Pandemia ar putea împiedica și anul acesta comerțul deschis cu miei în târguri, așa că ciobanii preferă să îi trimită în afara țării, cum ar fi în statele arabe, de unde primesc un preț cu 10% mai mare față de anul trecut.

Ciobanii din Bistrița-Năsăud spun însă că vor păstra miei și pentru Paștele catolic și ortodox, însă aceștia vor fi mai scumpi ca anul trecut. Corespondenta RRA, Cristiana Sabău, are detalii.

Reporter: Cristiana Sabău - Ciobanii de pe Valea Şieului, unde sunt turme mari, au trimis deja primii miei la export.

Grigore Creța, satul Ruștior: Deja s-au vândut mieii pentru Paștele catolic. Ai mei au fost la 20 de kg media mielul de lapte, mari au fost pentru extern. Ce am vândut pentru arabi, pentru ţările arabe. Nu searată să fie probleme. Un pic mai scump a fost ca anul trecut, nu mare diferenţă, dar un 10%, să zic așa, a fost mai scump.

Reporter: Prețurile sunt mai bune pentru că au fost eliminați intermediarii, spune Ioan Bucilă, reprezentantul oierilor din Şieuț.

Ioan Bucilă: Am încercat pe parcursul anului trecut o parte dintre fermieri să scoatem din ecuație samsarii ăștia care luau de la mine ieftin şi vindeau scump la arabi. Acum vindem direct exportatorilor şi s-au schimbat un pic lucrurile și prețurile au fost foarte stabile anul trecut. În ciuda pandemiei, noi am avut o piață destul de stabilă.

Reporter: Chiar dacă trimit miei la export, ciobanii asigură că se vor găsi și pe piața internă, însă vor fi mai scumpi.

Ioan Bucilă: Pot să fie un preț undeva cu 20-30% mai mare, dar miei sunt şi oricum până la Paște este tot timpul ca să asigurăm.

Reporter: Kilogramul de carne ar putea costa între 25 și 30 de lei.


Etichete (ii)mieiexporttari arabe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live