Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Anca Șurian Caproş

11 Martie 2016
Vizualizari: 1736
Comentează add

LIKE e unul dintre acele cuvinte care sună mai firesc adaptate decât traduse.

CINE NU-I DĂ LIKE LUI "LIKE"

anca-surian-capros

Foto: pixabay.com  

O instanţă din Germania a stabilit miercuri că transferul datelor de către site-urile de comerţ electronic către platforma Facebook prin intermediul butonului "Like", fără a avea consimţământul consumatorilor, încalcă prevederile legale germane şi comunitare privind dreptul la intimitate, scrie Deutsche Presse Agentur.

Poate cuvântul ilegal e prea dur, dar cred că şi DEX-ul, dacă ar fi personificat în vreun judecător, ar da o sentinţă împotriva acestui cuvânt. Şi nu m-aş mira să-l considere un soi de infractor, dacă tot ne-am pornit pe personificări!

În DEX există doar LAIC - accentuat diferit şi scris cum se aude -, care este adjectiv şi înseamnă  ceva «care este din afara religiei şi a tagmei bisericeşti; mirenesc, lumesc». Situaţia cu LIKE cel nou, bineînţeles mult mai folosit decât cel vechi, ne dovedeşte însă o dată în plus, că, offline, dicţionarele nu mai pot ţine pasul cu avântul tehnologic.

Deşi poate ar trebui să fie mai flexibile, căci e vorba despre cuvinte pentru care vorbitorii găsesc repede şi soluţii gramaticale pentru a se potrivi  cât mai bine în peisajul lingvistic autohton. Iar LIKE e un cuvânt de-a dreptul surprinzător din acest punct de vedere, căci şi-a făcut repede rost şi de o formă de plural în URI pe modelul „clicuri”, cuvânt acceptat ca atare în ediţia a II-a a  „Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic.

În plus, e unul dintre acele cuvinte care sună mai firesc adaptate decât traduse. Căci, la cât de celebru e deja peste tot în lume, e un pic ridicol să ai pretenţia că poţi să-i găseşti un echivalent local. Şi ce să fi spus pentru acţiunea cu pricina? Că "dăm un plăcut" pe modelul "văzutului" aplicat de profesori? Cred că o astfel de exprimare n-ar fi fost totuşi decât un «gât-legău» contemporan, de care ar râde până şi profesorii de română!


Etichete Facebooklikelaicenglezisme

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live