Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cinci state se află, în prezent, în poziţia de candidate la aderarea la UE

Extinderea Uniunii Europene este deocamdată blocată, chiar dacă mai multe ţări candidate continuă să se pregătească pentru a îndeplini condiţiile de aderare.

Cinci state se află, în prezent, în poziţia de candidate la aderarea la UE

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 August 2016, 11:13

Extinderea Uniunii Europene este deocamdată blocată, chiar dacă mai multe ţări candidate continuă să se pregătească pentru a îndeplini condiţiile de aderare.

Comunitatea europeană, formată iniţial din 6 ţări, a cunoscut până acum 7 extinderi, ultima realizându-se în urmă cu 3 ani, când a fost primită Croaţia, devenită a 28-a membră.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Cinci state se află, în prezent, în poziţia de candidate la aderare: Turcia, Albania, Serbia, Muntenegru şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Iar cazul Turciei este, de o lună de zile, capul de afiş al actualităţii europene. Cu toate că şi-a depus cererea de aderare încă din 1987, puţini au fost cei care au crezut în şansa unei ţări musulmane de a intra în blocul comunitar.

Lucrurile s-au înrăutăţit după tentativa de lovitură de stat de luna trecută, când mai ales Germania și Austria i-au reproşat Turciei epurările operate în rândul societăţii civile.

A fost pusă sub semnul întrebării raţiunea continuării negocierilor de aderarea, în condiţiile în care autorităţile de la Ankara anunţau reintroducerea pedepsei cu moartea.

A intervenit preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, care a declarat că „Ruperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar fi o gravă eroare de politică externă”.

Cu toate acestea, Comisia i-a reamintit Turciei ce datorii are în acest proces, prin purtătoarea sa de cuvânt, Mina Andreeva:

„Negocierile pentru aderare se bazează pe propriile merite ale Turciei, iar progresele sunt măsurate în funcţie de o serie de cerinţe, printre care respectarea statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.

Albania a adoptat, zilele trecute, o reformă judiciară, centrată pe lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, decizie considerată crucială pentru apropierea de Europa.

Cât priveşte Serbia, devenită ţară candidată în 2014, principala problemă este reglementarea relaţiilor cu Kosovo, fostă provincie a sa, cu populaţie majoritar albaneză, care şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Belgrad în 2008.

În timp ce Uniunea Europeană a recunoscut Kosovo ca stat şi i-a dat şi statutul de potenţial candidat la aderare, Serbia refuză să-i accepte independenţa.

Cu aspiraţii de a deveni membre ale Uniunii Europene sunt şi câteva republici foste sovietice, între care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care au semnat recent Acorduri de Asociere cu Bruxelles-ul.