Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

20 Februarie 2017

Vizita parlamentarilor europeni are loc într-un context internaţional complicat, marcat de o aparentă adâncire a disensiunilor transatlantice.

Cinci europarlamentari, vizită în Ierusalim, Cisiordania şi Gaza Cinci europarlamentari, vizită în Ierusalim, Cisiordania şi Gaza - Conține audio

laurentiu-vaduva

5 europarlamentari din cadrul Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Palestina ]ncep astăzi o vizită de 4 zile la Ierusalim, în Cisiordania şi în Gaza pentru a discuta despre Procesul de Pace.

Vizita parlamentarilor europeni are loc într-un context internaţional complicat, marcat de o aparentă adâncire a disensiunilor transatlantice - inclusiv în ceea ce priveşte modul de soluţionare al procesului de pace israeliano-palestinian - odată cu instalarea noului preşedinte Donald Trump.

AUDIO: Agenda europeană. EuranetPlus.

Uniunea Europeană a sprijinit dintotdeauna soluţia cu două state independente separate - unul israelian şi unul palestinian - întocmai ca Organizaţia Naţiunilor Unite.

De asemenea, Bruxelles-ul a condamnat în repetate rânduri Israelul pentru politica de colonizare din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

La 7 februarie - prin vocea Înaltului  său Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini - Uniunea Europeană a condamnat o nouă lege controversată adoptată de Knesset-ul israelian şi care  legalizează retroactiv zeci de aşezări evreieşti din Cisiordania.

Pe de altă parte - potrivit BBC citat de Rador Radio România -  la recenta întâlnire cu premierul israelian, preşedintele Donald Trump a confirmat că Statele Unite nu vor mai insista asupra soluţiei a două state, soluţie care fusese sprijinită de fosta administraţie Obama şi văzută până acum ca bază a negocierilor de pace.

A doua zi, ambasadoarea americană la ONU a spus că Statele Unite susţin "în mod absolut" soluţia a două state, dar că sunt examinate şi alte alternative. Declaraţia preşedintelui american a produs satisfacţie la Ierusalim şi furie şi dezamăgire printre palestinieni.

Donald Trump şi-a anunţat şi intenţia de a muta ambasada  Statelor Unite din Tel Aviv la Ierusalim, fapt criticat de palestinienii care îşi doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Eurodeputaţii vor avea convorbiri cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmud Abbas, cu reprezentanţi ai comunităţilor aflate în situaţie de risc, organizaţii ale societăţii civile şi cu militanţi pentru pace israelieni şi palestinieni.

Delegaţia va vizita tribunalul militar israelian din Ofer şi campusul de refugiaţi  palestinieni de la Ayda, în Cisiordania.

În cazul în care le va fi permis accesul, parlamentarii europeni vor merge şi la Gaza, pentru întâlniri cu ministrul muncii, cu directorul  pentru operaţii al Agenției ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiați din Orientul Apropiat şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Aici va fi vizitată şi uzina de desalinizare finanţată din fonduri europene.


Etichete Delegaţia Parlamentului European pentru Relaţiileeuranetpluscomisia europeanauniunea europeanaierusalimgazacisiordaniafederica mogherini

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live