Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Vasilescu

19 August 2022
Vizualizari: 312
Comentează add

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri cinci decizii majore, care au rezultat în urma consultărilor cu federațiile sindicale.

„Cinci decizii majore” în domeniul educației

daniela-vasilescu

Ministrul Educației,  Sorin Cîmpeanu. Foto: gov.ro.

Realizator: Alina Petrovici-Matei - Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri cinci decizii majore, care au rezultat în urma consultărilor cu federațiile sindicale. El a scris, pe o rețea de socializare, că acestea se vor regăsi în textul proiectului de lege, care va fi înaintat spre adoptare în guvern. Corespondentul RRA Daniela Vasilescu relatează.

Reporter: Sorin Cîmpeanu spune că va exista posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu, nu numai la cele naționale, condiția fiind ca aceasta să se desfășoare imediat după susținerea examenului de evaluare națională. Subiectele ar urma să fie elaborate în afara unității de învățământ, iar elevii care nu sunt admiși vor fi repartizați computerizat la liceu, în baza notelor obținute la examenele naționale. Aceste măsuri ar urma să se aplice începând cu anul 2024, sesiunea din iunie. Ministrul educației mai precizează faptul că s-a agreat cu sindicatele reprezentative ca limba și literatura română, inclusiv gramatica, să constituie o probă distinctă în cadrul examenului național de Bacalaureat. Promovarea acestui examen va fi condiționată de obținerea mediei șase, iar Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027. Va fi reconfigurată activitatea de educație extrașcolară la nivelul sistemului național de învățământ. Astfel, palatele, cluburile copiilor, precum și cele sportive școlare vor fi reorganizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte din rețeaua școlară. Sorin Cîmpeanu a mai menționat că asumarea filierei la nivel liceal este apreciată ca fiind o măsură oportună, iar liceele vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei.


Etichete (ii)educatieschimbari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live