Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

2 Aprilie 2010
Vizualizari: 1637
Comentează add

”În această seară ne simţim orfani”. Cu aceste cuvinte a fost anunţată moartea lui Ioan Paul al II-lea, la vârsta de 84 de ani şi după 26 de ani de pontificat.

Cinci ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Papa Ioan Paul al II-lea. Foto: AFP.

”În această seară ne simţim orfani”. Cu aceste cuvinte, în urmă cu cinci ani, la ora 21.37, a fost anunţată moartea Papei Ioan Paul al II-lea, la vârsta de 84 de ani şi după 26 de ani de pontificat.

Când moartea sa a fost anunţată (din cauza unei septicemii şi unui colaps cardiopulmonar ireversibil, agravat de boala Parkinson de care suferea), luminile din camera sa din Vatican s-au stins pentru o clipă, dar după aceea au fost reaprinse şi au rămas aşa.

 

”Pace şi unitate în toate bisericile din întreaga lume” au fost ultimele gânduri rostite la 27 martie 2005, chiar în ziua de Paşte de Papa Ioan Paul al II-lea de la fereastra dormitorului său. ”Dragostea este cea care converteşte inimile şi oferă pacea” ,a scris Papa în ultimul său mesaj pe care însă nu a mai apucat să-l rostească.

 

Fostul Papă Ioan Paul al II-lea a fost omagiat printr-o slujbă celebrată de actualul Suveran Pontif Benedict al XVI-lea în urmă cu două zile, azi urmând să fie pomenit în toate bisericile din Peninsulă.

 

La ora 21.37, oră la care Papa Benedict al XVI-lea va conduce procesiunea care reconstituie Drumul crucii, cu plecare de la Coloseum, vor fi trase clopotele Bazilicii San Pietro din Vatican, urmat de un moment de reculegere. Benedict al XVI-lea a elogiat "credinţa tare ca stânca" şi "speranţa luminoasă" a regretatului său înaintaş.

 

La începutul pontificatului lui Ioan-Paul al II-lea, Sfântul Scaun avea relaţii diplomatice cu 84 de state. Până în 2003, numărul a fost mărit la 172 de state. În acelaşi timp, participă acum ca membru deplin sau ca observator în diverse organizaţii internaţionale şi regionale. Cele mai multe din vizitele sale internaţionale au fost realizate în dublă calitate, de Şef de Stat şi de Şef al Bisericii Catolicii.

 

La 13 mai 1981 Ioan Paul al II-lea a fost rănit grav de trei gloanţe trase de Mehmet Ali Ağca, un turc fanatic extremist de dreapta, în Piaţa San Pietro. Suveranul Pontif a fost nevoit să rămână în spital patru luni. Încă în convalescenţă, el îl vizitează în închisoare pe extremist iertându-i fapta comisă.

 

Fostul Papă ar trebui să fie canonizat în jurul datei de 16 octombrie, când se vor împlini 32 de ani de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, după ce la 19 decembrie 2009, Benedict al XVI-lea a semnat decretul prin care l-a proclamat "venerabil" pe predecesorul său.

 

Însă potrivit presei din Peninsulă, Vaticanul pare să dorească să amâne sanctificarea lui Ioan Paul al II-lea.

 

Actualul suveran pontif a anunţat deja şase canonizări pe data  de 17 octombrie.

 

Procedura de beatificare a fost iniţiată într-un termen excepţional de scurt, la doar două luni de la moartea lui Ioan Paul al II-lea, graţie unei derogări papale faţă de norma de cinci ani.


Etichete Papa Ioan Paul al II-leaPiaţa San PietroPapa Benedict al XVI-lea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live