Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ciclismul, o soluţie de succes pentru viitor

O pledoarie pentru bicicletă, semnată de comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

Ciclismul, o soluţie de succes pentru viitor

Articol de Laurenţiu Văduva, 29 Iulie 2016, 09:55

Folosirea bicicletei este din ce în ce mai puterinc încurajată de Uniunea Europeană, ca alternativă sănătoasă şi nepoluantă de transport pe distanţe mici, ciclismul fiind inclus deja în politicile comunitare ca o soluţie de succes pentru viitor.

O pledoarie pentru bicicletă, semnată de comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

Ciclismul are un potenţial enorm, dacă ne gândim că aproape jumătate din drumurile zilnice cu maşina prin oraşe sunt mai scurte de 5 kilometri - spune comisarul Violeta Bulc, ea însăşi un susţinător al bicicletei, pe care o consideră eficientă în aglomeraţiile urbane, sănătoasă, curată şi, mai ales, la îndemână.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus:

În prezent, Uniunea Europeană este lider mondial în invoaţiile dindomeniul ciclismului, tehnologiile europene domină actualele tendinţe către bicicletele asistate electric.

Bicicletele sunt foarte benefice şi din punct de vedere economic, numai în anul 2014, în Uniunea Europeană s-au vândut 21 milioane de biciclete, iar industria şi serviciile dedicate bicicletei au, acum, 650 mii de angajaţi.

În octombrie anul trecut, miniştrii europeni ai transportului au cerut Comisiei şi statelor membre să adopte o serie de acţiuni de îmbunătăţire a infrastructurii pentru biciclete. Se lucrează de atunci la integrarea ciclismului în politicile europene de transport. Există iniţiative precum "Civitas", sau "Săptămâna mobilităţii europene", între 16 şi 22 septembrie, iar oraşele sunt încurajate să întocmească planuri care să stimuleze ciclismul şi mersul pe jos.

Portalul european ELTIS, de exemplu, promovează schimburi de bune practici de mobilitate urbană în oraşe şi conţine peste 550 de studii de caz. Iată o parte din mesajul comisarului Violeta Bulc adresat cetăţenilor europeni, cu ocazia "Săptămânii mobilităţii europene", din septembrie anul trecut:

Violeta Bulc: "Haideţi să folosim această săptămână a mobilităţii europene şi ca pe o oportunitate de a ne lua câteva angajamente: oraşe mai curate, oraşe mai dinamice şi mai plăcute şi mi-ar plăcea să aud despre experienţe pozitive şi despre ideile voastre despre cum putem noi, împreună, Comisia Europeană şi cetăţenii, să atingem acest obiectiv".

Potrivit comisarului Violet Bulc, Comisia Europeană doreşte să includă ciclismul în reţelele inteligente de transport ale viitorului.

Vorbim de oraşele inteligente, dominate de tehnologii, care, dacă vor fi bine implementate, vor schimba percepţiile şi comportamentul oamenilor, iar, de aici, adoptarea de noi scheme de transport ecologic în care bicicleta îşi va găsi un rol firesc.