Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, Washington

24 Octombrie 2017
Vizualizari: 778
Comentează add

Agenţia Centrală de Investigaţii a Statelor Unite va trimite echipe mici de ofiţeri experimentaţi, care vor fi ajutaţi de forţele afgane pentru a-i anihila pe militanţii talibani

CIA îşi extinde operaţiunile sub acoperire în Afganistan

doina-saiciuc-washington

 

În luna august, preşedintele Trump promitea un rol mai activ în combaterea în Afganistan a militanţilor, pentru a-i aduce pe talibani la masa negocierilor.

Luna aceasta, într-o conferinţă la Universitatea Texas, directorul CIA, Mike Pompeo, anunţa că preşedintele a autorizat agenţia să îşi asume riscuri în lupta împotriva militanţilor atâta timp cât riscurile au sens pentru a face CIA mai rapidă şi mai agresivă, drept pentru care CIA îşi extinde operaţiunile sub acoperire din Afganistan, trimiţând echipe mici de ofiţeri şi contractori cu mare experienţă, pentru a-i urmări şi a-i anihila pe militanţii talibani din ţară.

Noua politică este cel mai recent semnal al rolului agenţiei, din ce în ce mai integrat strategiei contra-teroriste a preşedintelui american. În mod tradiţional, CIA a opus rezistenţă unei campanii fără sfârşit împotriva talibanilor pentru că ar fi o pierdere de timp şi de bani pentru agenţie şi pentru că i-ar supune pe ofiţerii CIA unui risc mai mare.

Foştii oficiali ai agenţiei au spus pentru The New York Times că armata, cu vastele sale resurse, poate conduce mai bine campanii de contrainsurgenţă la scară amplă.

Până acum în Afganistan CIA s-a concentrat asupra înfrângerii Al Qaeda şi asistării serviciului afgan de intelligence. Divizia paramilitară a CIA numără doar câteva sute de ofiţeri şi este desfăşurată în întreaga lume. Ea îşi extinde deja loviturile secrete cu drone în Afganistan, este în mare parte concentrată asupra regiunilor tribale din Pakistan şi lansează ocazional lovituri în Siria şi Yemen. Acum, în Afganistan, noua misiune a CIA este o recunoaştere tacită a faptului că, pentru a-i aduce pe talibani la masa negocierilor, o componentă cheie a strategiei Trump pentru Afganistan, americanii trebuie să fie mai agresivi în lupta lor împotriva insurgenţilor.

Aflat într-o vizită neanunţată la Baza aeriană Bragram din Afganistan, secretarul de stat, Rex Tillerson, i-a avertizat ieri, pe talibani că nu vor câştiga pe terenul de luptă. 

Rex Tillerson: "În mod clar, trebuie să continuăm să luptăm împotriva talibanilor, pentru a-i face să înţelegă că nu vor câştiga niciodată o victorie militară. Şi există, credem noi, voci moderate în rândul talibanilor, voci care nu doresc să continue să lupte la nesfârşit, nu vor ca copiii lor să lupte la nesfârşit. Aşa încât încercăm să ne angajăm într-un dialog cu respectivii talibani, pentru a-i determina să intre într-un proces de reconciliere care să conducă la un proces de pace, la implicarea şi participarea lor totală la guvernare".   

Atunci când şi-a expus, în această vară, politicile pentru Afganistan şi restul Asiei de Sud, preşedintele Trump a promis că va relaxa restricţiile în ceea ce priveşte lichidarea teroriştilor: "Criminalii trebuie să ştie că nu au nici un loc în care să se ascundă, că nu există nici un loc în care puterea şi armele americane să nu ajungă".

Noua misiune a CIA va fi condusă de unităţi mici, cunoscute drept unităţi de urmărire contra-teroristă, care sunt dirijate de ofiţeri para-militare CIA de la divizia activităţilor speciale a agenţiei şi de agenţii de la Directoratul Naţional pentru Securitate. Ele includ trupe americane de elită de la Comandamentul comun al operaţiunilor speciale, cu o majoritate a forţelor constituind-o totuşi cele afgane.

Nu este prima oară când unităţile CIA operează în Afganistan. Anterior, ele au desfăşurat operaţiuni în provinciile sudice afgane şi lângă graniţa muntoasă cu Pakistanul, în nord-est. Secretarul de stat, Tillerson, a transmis ieri, un avertisment fără echivoc şi Pakistanului. El a insistat că Islamabadul trebuie să-şi consolideze acţiunea împotriva grupurilor teroriste care şi-au găsit adăposturi sigure în Pakistan. 


Etichete Mike PompeoCIAAfganistanRex TillersonDonald TrumpPakistantalibani

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live