Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Popușoi, Radio Chișinău

15 Mai 2019
Vizualizari: 302
Comentează add

Preşedintele Republicii Moldova nu are dreptul să propună un candidat la funcţia de prim-ministru dacă parlamentul nu este funcţional.

Chișinău: Nominalizarea unui premier, ”doar cu un parlament funcțional”

cristina-popusoi-radio-chisinau

Chișinău. Foto: Arhivă.

Preşedintele Republicii Moldova nu are dreptul să propună un candidat la funcţia de prim-ministru dacă parlamentul nu este funcţional, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Curtea Constituţională de la Chişinău.

Instituţia a răspuns la o sesizare depusă de Preşedinţie, în condiţiile în care partidele din parlamentul format în urma alegerilor din 24 februarie nu pot forma o coaliţie majoritară.

Ca şeful statului să poate numi un candidat la funcția de prim-ministru este necesar ca parlamentul să fie funcțional, odată cu alegerea șefului legislativului și constituirea Biroului permanent, a subliniat Curtea Constituțională.

Aceasta înseamnă că, în actuala situație politică de la Chișinău, președintele Igor Dodon nu poate să propună un candidat la funcția de șef al guvernului.

Experții au păreri împărțite față de hotărârea Curții. Fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, o consideră logică și corectă.

Pe de altă parte, expertul Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, este de părere că această hotărâre contravine jurisprudenței constituționale anterioare, când Curtea arăta foarte exact că parlamentul, prin plenul său, este autoritatea supremă decizională, și nu președintele parlamentului, iar șeful statului era obligat să desemneze o candidatură.

De asemenea, deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, a comentat hotărârea Curții drept una care ar contraveni Constituției.

Amintim că Parlamentul de la Chișinău, constituit în urma alegerilor din 24 februarie, nu și-a ales încă organele de conducere, din cauza imposibilității formării unei alianțe de guvernare.

Acesta s-a întrunit doar în ședința de constituire. Potrivit Constituției, dacă până la 21 iunie Parlamentul nu va învesti guvernul, președintele ar urma să-l dizolve și să anunțe alegeri parlamentare anticipate.


Etichete moldovapremier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live