Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

16 Iunie 2019
Vizualizari: 670
Comentează add

Premierul Maia Sandu îi acuză însă pe judecători că au susţinut un regim uzurpator.

Chișinău-Maia Sandu cere demisia judecătorilor de la Curtea Constituţională

natalia-zaharescu-radio-chisinau

Foto. radiochisinau.md.

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut demisia judecătorilor de la Curtea Constituţională, după ce magistraţii şi-au anulat deciziile anterioare, favorabile Partidului Democrat, prin care dizolvau Parlamentul şi invalidau noul guvern, pe motiv că numirea executivului s-a făcut mai târziu decât prevede legea.

Partidul Democrat a renunţat în cele din urmă la putere, liderul său Vlad Plahotniuc a plecat din ţară, iar Curtea Constituţională a explicat într-un comunicat că doreşte să fie o sursă a păcii sociale şi a menţinerii statului de drept.

Premierul Maia Sandu îi acuză însă pe judecători că au susţinut un regim uzurpator.


Corespondenţă din Chişinău - Reporter: Natalia Zaharescu, Radio Chişinău - Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit într-o scurtă ședință numai pentru a pronunța hotărârea prin care și-au anulat deciziile de acum o săptămână.

Ulterior, într-un comunicat de presă, Curtea a argumentat că ceea ce a determinat-o să își schimbe poziția a fost situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către guvernul prim-ministrului Maia Sandu.

Premierul Maia Sandu a cerut, însă, demisiile judecătorilor Curții Constituționale, după ce aceștia și-au argumentat hotărârea de revizuire prin situația de fapt din Republica Moldova.

Ea a subliniat că magistrații au încercat să ajute Partidul Democrat să se mențină ilegal la putere, în loc să adopte acte în conformitate cu prevederile Constituției.

Criza politică a fost depășită - a comentat președintele Igor Dodon hotărârea Curții Constituționale.

Între timp, noul cabinet de miniștri s-a întrunit în ședință, prima care s-a desfășurat în edificiul Executivului, în care accesul i-a fost blocat timp de o săptămână.

Maia Sandu a spus, după ședință, că se anulează așa-numitul "marș al poporului", o manifestație planificată pentru duminică, în condițiile în care până vineri seara Partidul Democrat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc a refuzat să recunoască guvernul Sandu și să renunțe la putere, invocând deciziile Curții Constituționale.


Etichete chisinaurepublica molodovajudecatoridemisiecurtea constitutionalapremiervlad plahotniucpartidul democrat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live