Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio Chișinău

20 Iunie 2018
Vizualizari: 586
Comentează add

La Chişinău, primarul ales al oraşului, Andrei Năstase, a contestat hotărârea instanţei prin care alegerile locale au fost declarate nule.

Chişinău: Andrei Năstase a contestat anularea alegerilor

radio-chisinau

Andrei Năstase. Foto: Radio Chișinău 

UPDATE: Sute de oameni au protestat la Chişinău după invalidarea rezultatelor alegerilor locale prin care Andrei Năstase fusese ales primar al oraşului.

Protestele au fost organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr,  Partidul Acţiune şi Solidaritate şi de Partidul Liberal Democrat.

Primarul ales, Andrei Năstase le-a vorbit protestatarilor şi a spus că decizia privind anularea alegerilor este ilegală, în timp ce  preşedinta Partidului  Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu  a declarat că decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor înseamnă dictatură.

- - - - - - - - - - - - - - -

La Chişinău, primarul ales al oraşului, Andrei Năstase, a contestat astăzi hotărârea instanţei prin care alegerile locale au fost declarate nule.

Susţinătorii lui Andrei Năstase au anunţat pentru această după-amiază şi o acţiune de protest în faţa Primăriei din Chişinău. Situaţia privind rezultatele alegerilor locale anticipate rămâne incertă, alimentată şi de faptul că nu a fost publicată partea motivantă a deciziei.

Reporter: Cristina Popuşoi (Radio Chişinău) - Andrei Năstase a contestat la Curtea de Apel hotărârea Judecătoriei Chişinău de a invalida rezultatele alegerilor locale din municipiu. El consideră că decizia reprezintă o uzurpare a puterii în stat. Totodată, Andrei Năstase a îndemnat locuitorii Chişinăului să vină astăzi la Primărie la ora 17:30 pentru a-şi exprima protestul faţă de decizia instanţei.

Între timp, nu este clar ce se va întâmpla în continuare, dacă justiţia va menţine hotărârea judecătoriei prin care au fost anulate ambele tururi de scrutin. Potrivit Codului electoral, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau a candidaţilor care au încălcat legea.

Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan face referire la un alt articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă vacanţa funcţiei intervine cu mai puţin de un an înainte de alegerile ordinare, care ar urma să se desfăşoare în iunie 2019.

Amintim că aseară târziu, o instanţă a declarat drept nule alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, după mai multe ore de deliberări.

Deocamdată nu sunt cunoscute motivele, deoarece hotărârea argumentată încă nu a fost publicată.

Scrutinul din 3 iunie a fost câştigat de Andrei Năstase, unul dintre liderii opoziţiei proeuropene de la Chişinău şi un critic al guvernării, în detrimentul unui candidat susţinut de preşedintele prorus Igor Dodon.
 


Etichete Andrei Năstasecontestatieanularea alegerilorChisinau

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live