Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: POIANA LUI JOHANN Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

8 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1437
Comentează add

China va suspenda mecanismul "circuit breaker" prin care tranzacţionarea acţiunilor este oprită automat dacă apar fluctuaţii majore.

China va suspenda mecanismul bursier "circuit breaker"

alex-olaru

Foto: Arhivă/rador.ro.

China anunţă că va suspenda de astăzi mecanismul prin care tranzacţionarea acţiunilor este oprită automat, în momentele de cădere liberă.

Bursele din întreaga lume au înregistrat ieri scăderi importante, după ce indicii de la Shanghai sau Shenzhen înregistrau scăderi de peste 7%, în cele doar 30 de minute în care tranzacţionarea a fost posibilă.

Analişti citaţi de Agenţia Bloomberg susţin că tocmai mecanismul automat numit "circuit breaker" ar fi cauzat fluctuaţiile majore de pe bursele chineze.

E a doua oară în această săptămână când mecanismul se activează, iar investitorii ar fi intrat în panică şi în decurs de câteva minute au scăpat cu orice preţ de acţiuni, de teamă că altfel nu vor mai putea vinde.

Turbulenţele din Asia s-au resimţit imediat atât pe bursele europene, cât şi în SUA. Indicii americani au scăzut cu cel puţin 1,5%, iar bursele europene au raportat corecţii negative de peste 2%.

Pe lângă suspendarea mecanismului de stopare automată a tranzacţionării, Comisia de reglementare a pieţelor financiare din China a anunţat şi că va impune în continuare restricţii acţionarilor care deţin mai mult de 5% din capitalul unei societăţi cotate la bursă.

Şi tot joi, Banca Centrală a coborât din nou cursul de referinţă al yuanului în raport cu dolarul, pentru a face exporturile mai competitive, chiar dacă analiştii citaţi de presa internaţională susţineau că declinul de pe bursele chineze alimentează temerile privitoare la ritmul de creştere a celei de a doua economii mondiale şi accentuat tocmai de deprecierea prelungită a monedei naţionale.

Mecanismul de oprire automată a tranzacţionării acţiunilor pe bursele din China fusese inaugurat la începutul acestui an.

La Bucureşti, investitorii sunt sfătuiţi să nu intre în panică, ci să aştepte mai bine calmarea pieţelor. Daniel Neguţ a cerut detalii de la Nicu Grigoraş, specialist în tranzacţii pe pieţele de capital.

Nicu Grigoraş: Căderile burselor în prima săptămână a anului 2016 sunt comparabile cu cele înregistrate în debutul anului 2008, anul în care a început ultima criză financiară la nivel mondial, deci avem o situaţie destul de neplăcută în momentul de faţă, şi comparaţiile cu 2008 sunt destul de înfricoşătoare, să spunem. Decelerarea evidentă a creşterii economice din China, a doua cea mai mare economie la nivel mondial, a împins autorităţile chineze să-şi devalorizeze puternic moneda naţională şi din acest motiv principalii indici ai pieţelor bursiere din China au corectat puternic, cu peste 10%, în primele şedinţe de tranzacţionare ale anului în curs. Scăderile s-au răspândit foarte rapid din China către celelalte pieţe mature de capital, către pieţele din Asia, către pieţele din Europa şi America.

În tot acest context destul de nefavorabil, piaţa de capital de la Bucureşti a avut o evoluţie descendentă, indicele BET, principala referinţă a pieţei locale, înregistrând o scădere de aproximativ 4% în acest debut de an. Scăderile bursei de la Bucureşti sunt însă mult mai reduse decât cele înregistrate în pieţele de capital mature. O posibilă explicaţie a acestui fapt ar fi evaluările foarte scăzute ale companiilor listate la BVB comparativ cu alte pieţe, dar şi contextul macroeconomic local, mult mai stabil decât în alte zone.

Având în vedere evenimentele din acest debut de an, cred că pieţele financiare vor rămâne destul de agitate în continuare şi cred că tendinţa de scădere poate continua, nu ştiu exact pentru ce perioadă, dar e clar că poate continua atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Însă mă aştept în continuare ca piaţa locală să scadă într-un ritm mult mai scăzut decât pieţele externe.

Reporter: Care ar fi mesajul dumneavoastră către investitorii pe piaţa românească de capital?

Nicu Grigoraş: Piaţa locală în momentul de faţă are evaluări foarte bune. Companiile sunt foarte ieftine, pentru că preţurile la Bucureşti nu au crescut foarte mult, la fel de mult cum au crescut pe pieţele internaţionale, şi mesajul nostru este unul foarte clar, şi anume ca investitorii să nu se panicheze, cel puţin în perioadele astea foarte volatile pe plan extern. Să nu intre în piaţă şi să nu facă tranzacţii şi să aştepte calmarea pieţelor şi abia atunci să ia decizii de investiţii. 


Etichete bursele chinezeshanghaishenzenpiereribanca centrala a chineimecanismul "circuit breaker"fluctuaţii pe piaţăNicu Grigoraşspecialist în tranzacţii pe pieţele de capital

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live