Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

26 Noiembrie 2009
Vizualizari: 1227
Comentează add

Guvernului de la Beijing urmăreşte reducerea emisiilor de gaze cu până la 40%.

China, mai curată până în 2020

paul-poterasi

Foto: Mediafax

Cu două săptămâni înainte de summit-ul programat în capitala daneză Copenhaga asupra modificărilor climatice, agenţia de presă chineză Xinhua a informat că până în anul 2020, China îşi va reduce emisiile de gaze în atmosferă cu 40%, comparativ cu nivelurile din anul 2005.

"Este o acţiune voluntară luată de Guvernul chinez în funcţie de condiţiile ţării şi o contribuţie importantă la efortul global de combatere a schimbărilor climatice", se arată într-un comunicat al Guvernului de la Beijing.
   
Anunţul Chinei intervine după ce Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama va fi prezent la Copenhaga, unde va propune scăderea cu 17% a emisiilor gazelor cu efect de seră în Statele Unite până în 2020, apoi cu 30% în 2025 şi 42 la sută în 2030, faţă de nivelul din 2005.

La Conferinţa ONU de la Copenhaga se aşteaptă semnarea unui nou acord privind încălzirea globală.

Negocierile sunt însă greoaie din cauza dezacordului privind cuantumul reducerii emisiei de gaze cu efect de seră între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare.

Repartizarea costurilor pentru atingerea parametrilor de limitare a emisiilor de gaze reprezintă în egală măsură un punct aprig de discuţii între statele industrializate şi cele în curs de dezvoltare.

Statele sărace cer finanţare substanţială pentru măsurile ce vor fi luate, având în vedere că vina poluării de până acum revine în mare parte naţiunilor care au parvenit în ultimul secol şi jumătate la bunăstare.

Guvernul danez, care organizează reuniunea, a propus amânarea semnării unui acord global pe această temă până în 2010, la Copenhaga urmând să fie semnată o declaraţie politică generală.

China deţine în prezent primul loc în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră, devansând SUA. Împreună, cele două state sunt responsabile pentru 40% din emisiile globale de dioxid de carbon.


Etichete ChinaSUAgazepoluareBarack ObamaCopenhaga

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live