Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 06 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

27 Octombrie 2012
Vizualizari: 1637
Comentează add

Ministrul de externe Titus Corlăţean spune că autorităţile de la Bucureşti şi Beijing discută despre realizarea unei investiţii importante chineze la termocentrala de la Rovinari.

China, "interesată de proiecte energetice în România"

carmen-gavrila

Termocentrala de la Rovinari. Foto: Agerpres

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, se află zilele acestea în China, unde a avut întâlniri la cel mai înalt nivel, care, pe lângă încărcătura politică, au conţinut şi o importantă dimensiune economică.

Potrivit şefului diplomaţiei române, autorităţile de la Bucureşti au relaţii excelente cu ambele conduceri ale Chinei, cea prezentă, dar şi cu viitorii lideri care îi vor în locui.  

"La sfârşitul întâlnirilor oficiale pe care le-am avut atât cu ministrul de externe, cât şi cu viceprim-ministrul Republici Populare Chineze, care are o perspectivă extrem de pozitivă din punct de vedere politic în anii următori, ne-au confirmat nu doar menţinerea, ci ne dau motive temeinice să ştim şi să credem într-o aprofundare şi o consolidare a relaţiei de cooperare atât în plan politic, şi mai ales în plan economic.

"Discuţiile pe tema economică au constituit o parte improtantă a contactelor oficiale pe care le-am avut la Beijing", ne-a declarat Titus Corlăţean.

Proiecte energetice comune

Ministrul de externe a amintit printre proiectele concrete stabilite cu partea chineză realizarea unei investiţii importante la termocentrala de la Rovinari.

"Am exprimat sprijinul politic al guvernului României şi al premierului român şi am întâlnit la Beijing o atitudine politică similară pentru finalizarea unor proiecte importante de investiţii chineze în România.

"Sunt în curs discuţii pe marginea realizării unei investiţii importante chineze la Termocentrala de la Rovinari. Vorbim aici de două grupuri de generare a 500 MW energie electrică, un proiect de foarte mare amploare, care merge spre un miliard de dolari ca şi valoare", a afirmat Titus Corlăţean.

Ministrul de externe a afirmat că vor fi derulate programe comune în domeniul energiei verzi.

"De asemenea, în domeniul energiei, energiei verzi, regenerabile, de finalizarea înainte de finalul acest an a unui parc de eoliene, deci de generare prin forţa vântului a energiei. Vorbim de asemenea de discuţii privind posibil sprijin financiar şi investiţii pentru centralele III şi IV de la Cernavodă, dar vorbim de asemenea despre proiecte importante în domeniul infrastructurii, IT şi comunicaţii, agricultură.

"De asemenea, dimensiunea culturală este importantă în realţia bilaterală şi am discutat accelerarea şi finalizarea discuţiilor pentru lansarea Institutului Cultural Român la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez la Bucureşti", ne-a mai declarat ministrul de externe.

Înfiinţarea unei bănci chinezeşti în România

Ministrul de externe spune că a discutat despre înfiinţarea unei bănci chinezeşti în România.

"Am formulat această propunere în cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu omologul meu chinez, Yang Jiechi, la Ministerul Afacerilor Externe, respectiv înfiinţarea unei filiale a unei bănci chineze importante la Bucureşti.

"Acest lucru ar facilita de altfel şi schimburile economice, schimburile comerciale şi investiţiile chineze în România. Încă o dată reacţia a fost pozitivă. Bineînţeles că va trebui să lucrăm în continuare pentru ca acest proiect să devină realitate",  a declarat Titus Corlăţean.

El a adăugat că există interes chinez pentru realizarea de investiţii în economia românească.

"N-am intrat ca ministru de externe în toate nuanţele şi toate detaliile programelor de cooperare economică. În orice caz, există interes din partea autorităţilor chineze pentru a fi prezente inclusiv în materie de investiţii.

"De altfel, acest tip de subiect este în curs de discuţie la Bucureşti, pentru că exact în această perioadă se desfăşoară Comisia mixtă interguvenamentală româno-chineză şi exact în aceste zile, la Beijing, pe de altă parte, un secretar de stat al Ministerului Economiei are negocieri cu partea chineză pentru finalizarea memorandumului care să permită lansarea proiectului care să ducă la finalizarea investiţiei la Termocentrala Rovinari.


Etichete Titus CorlăţeanChinaenergiebănci

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live