Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Aura Neag, Londra

2 Iulie 2020
Vizualizari: 202
Comentează add

Ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming, a declarat astăzi că Marea Britanie nu are dreptul să ofere rezidență locuitorilor din Hong Kong.

China acuză Marea Britanie de încălcarea dreptului internaţional

aura-neag-londra

Proteste în Hong Kong. Foto: Agerpres/EPA.

 China acuză Marea Britanie de încălcarea dreptului internaţional, după ce premierul britanic Boris Johnson a oferit cetăţenie pentru 3 milioane de locuitori din Hong Kong, ameninţaţi de restrîngerea drepturilor, în urma adoptării de către Beijing a Legii securităţii naţionale.

Londra spune că legea contravine acordului de retrocedare, care garanteză Hong Kong-ului cel puţin 50 de ani de libertăţi, pe principiul "O ţară, două sisteme".

China vrea însă să pună capăt protestelor care au destabilizat anul trecut Hong Kong-ul şi cere Marii Britanii să nu se mai amestece în problemele fostei sale colonii, după cum transmite, de la Londra, corespondenta noastră Aura Neag:


Reporter: Ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming, a declarat astăzi că Marea Britanie nu are dreptul să ofere rezidență locuitorilor din Hong Kong.

Într-un comunicat de presă, el acuză Marea Britanie de "iresponsabilitate și lipsa unei baze legale", întrucât, continuă ambasadorul Chinei, "locuitorii din Hong Kong sunt cetățeni chinezi".

El a spus că ţara sa va retalia şi va lua măsurile necesare pentru a-i împiedica pe cetățenii din Hong Kong să se mute în Regatul Unit.

Ieri, Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie va permite unui număr de aproximativ 3 milioane de locuitori din Hong Kong, născuți înainte de retrocedarea provinciei către China, în 1997, să se mute în Marea Britanie, cu opțiunea de a primi cetățenie în timp.

Astăzi, ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a admis însă că în realitate, Marea Britanie nu poate forța autoritățile de la Beijing să-i lase pe locuitorii din Hong Kong să plece.


Dominic Raab: Suntem implicaţi în diplomaţie la nivel internațional, dar în cele din urmă, dacă China va pune în practică ce au spus, nu vom putea să îi forțăm. Chinei îi pasă însă de daunele aduse reputației.


Reporter: A spus ministrul de externe britanic. Între timp, și premierul Australiei declarat că țara sa lucrează la un plan care să permită cetățenilor din Hong Kong să se mute în Australia și să primească drept de ședere permanent.

(RS)


Etichete marea britaniehong kongchina(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live