Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

29 Noiembrie 2019
Vizualizari: 395
Comentează add

Charles Michel a preluat preşedinţia Consiliului European de la Donald Tusk

amalia-bojescu

Charles Michel Foto: premier.fgov.be

Fostul premier belgian, Charles Michel, a preluat astăzi preşedinţia Consiliului European de la Donald Tusk, şi el fost premier, dar al Poloniei.

Corespondentul nostru, Amalia Bojescu, a urmărit discursurile oficiale şi este acum în legătură directă, în Jurnal, cu mesajele de la Bruxelles.

Reporter: Amalia Bojescu - Donald Tusk l-a întâmpinat pe Charles Michel, președintele ales al Consiliului European, în clădirea 'Europa', după care l-a condus pe traseul pe care-l urmează de obicei liderii europene, atunci când vin la summiturile europene.

Cei doi s-au retras apoi pentru o jumătate de oră în biroul președintelui Consiliului European, iar în urmă cu câteva minute s-au încheiat și declarațiile oficiale.

Vizibil emoționat, Donald Tusk spunea că, timp de cinci ani, a avut privilegiul de a fi în slujba Europei, a cetățenilor și a națiunilor, servind interesele comune.

Oficialul european a amintit și despre crizele pe care a trebuit să le gestioneze, între care: fenomenul migrației și Brexit.

Mesajul său, la final de mandat, a fost acela că obiectivul comun al liderilor europeni trebuie să fie unitatea Uniunii Europene, iar Europa să rămână un continent al libertăților fundamentale și al respectării statului de drept.

Donlad Tusk şi-a exprimat speranța că succesorul său, Charles Michel, va menține unitatea Europei.

Acesta din urmă spunea că mandatul său va fi unul bazat pe dialog și a promis că va interveni ori de câte ori va fi nevoie.

Charles Michel a mai vorbit despre responsabilitatea uriașă a acestei funcții, precizând că va fi un privilegiu să fie în slujba cetățenilor europeni. Reamintesc că mandatul lui Charles Michel la președinţia Consiliului European va fi de doi ani și jumătate, putând fi reînnoit o singură dată.

   
 


Etichete Charles MichelDonald Tuskpreşedintele Consiliului European

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live