Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cetăţenii europeni vor avea dreptul la un cont bancar în UE

Directiva prevede că orice cetăţean european îşi va putea deschide un cont de plăţi oriunde în Uniunea Europeană, fără a fi rezidentul ţării în care este situată banca.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 09 Mai 2013, 15:59

Fiecare cetăţean european va avea dreptul la deschiderea unui cont bancar de bază în orice stat membru, în condiţii de transparenţă şi bună informare privind ofertele furnizorilor acestor servicii, îndeosebi în privinţa comisioanelor de plată.

Directiva prevede că orice cetăţean european îşi va putea deschide un cont de plăţi oriunde în Uniunea Europeană, fără a fi rezidentul ţării în care este situată banca sau furnizorul de servicii de plată.

Obiectivul proiectului este facilitarea accesului liber la informaţii privind comisioanele percepute de bănci în vederea comparării ofertei de pe piaţă şi transferului fără obstacole între furnizorii de servicii.

Practic, orice cetăţean european va avea dreptul la deschiderea unui cont de plăţi prin care să poată efectua operaţiuni de bază, cum ar fi primirea salariului, a pensiilor şi a indemnizaţiilor sau plata facturilor la utilităţi.

Audio: Directiva europeană privind contul bancar.

„Propunerea va aduce, totodată, beneficii sectorului serviciilor financiare, oferind stimulente suplimentare în vederea propunerii de produse transfrontaliere şi a pătrunderii pe pieţe noi” – a apreciat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.

„Propunerea pe care o facem astăzi este foarte importantă. Sperăm că va fi adoptată înainte de sfârşitul acestui an de Parlamentul European care este foarte motivat, aşa cum am văzut din mai multe rezoluţii ale sale. Propunerea conţine un capitol referitor la deschiderea unui cont bancar care va fi obligatoriu pentru toate statele membre ale UE.

"Fiecare guvern va trebui să desemneze cel puţin o bancă a cărei obligaţie va fi să deschidă fie gratuit, aşa cum este recomandarea noastră generală, fie la un cost modest, un cont pentru oricare cetăţean care s-a stabilit legal într-o ţară a UE.”

Totodată, Comisia Europeană încearcă să stabilească o procedură simplă şi rapidă pentru clienţii care doresc să îşi transfere contul de plăţi de la o bancă la alta.

Studii recente citate de Comisia Europeană arată că 58 de milioane de cetăţeni europeni cu vârsta peste 15 ani nu au un cont bancar.

Numărul cel mai mare este înregistrat în România unde 55% din populaţie nu are un cont bancar şi în Bulgaria, cu o rată de 47%. În schimb, în ţările scandinave mai puţin de 1% dintre cetăţeni nu deţin un cont bancar.